Hur arbetar man med likabehandling?

Innehållsförteckning

Hur arbetar man med likabehandling?

Hur arbetar man med likabehandling?

Likabehandling innebär att alla människor ska ha samma möjligheter till utbildning, jobb och service oavsett deras kön, ålder, ursprung, religion, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Att arbeta med likabehandlingsfrågor i arbetslivet är positivt på många sätt.

Vad innebär likabehandling i skolan?

Värdegrund. Arbetet för likabehandling är en del av skolans värdegrundsarbete som handlar om att aktivt främja alla elevers lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning.

Vad innebär likabehandling i förskolan?

Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

Vad är likvärdig behandling?

Jämlik vård innebär att bemötande, vård och behandling ska ges på lika villkor till alla oavsett kön, ålder, bostadsort, funktionalitet, utbildning, social ställning, etnisk eller religiös tillhörighet eller sexuell läggning, och oavsett kombinationer av dessa.

Vad ska finnas med i en likabehandlingsplan?

Alla skolor och förskolor ska enligt skollagen och diskrimineringslagen ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ofta kallas denna plan för ”likabehandlingsplan”. ... Den ska innehålla förskolans/skolans främjande arbete, förebyggande arbete och åtgärdande arbete.

Vad är syftet med Likabehandlingsarbetet i förskola och skola och hur kan man arbeta med det?

Likabehandlingsarbetet regleras av två lagar istället för en och det finns två nya diskrimineringsgrunder. Men fokus för förskolans arbete är detsamma – att arbeta för barns lika rättigheter och möjligheter samt mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Är det viktigt att jobba med likabehandling i skolan?

Att arbeta för att främja likabehandling och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling är ett av skolans viktigaste uppdrag. Det främjande arbetet ska ha fokus på att skapa en tillitsfull skolmiljö och respekt för allas lika värde.

Hur kan ett arbete utifrån likabehandling se ut på en förskola skola?

Enligt diskrimineringslagen ska förskolor hela tiden arbeta för att främja barns lika rättigheter oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller annan trosuppfattning. ... Genom att använda olika teman om likabehandling ut-ifrån barnens ålder blir de medverkande.

Måste skolan ha en likabehandlingsplan?

Lagen ska stärka barn/elevers lika rättigheter. Den innebär en skyldighet att aktivt och målinriktat förebygga och förhindra all kränkande behandling. Därför måste varje verksamhet ha en likabehandlingsplan som redovisar hur det arbetet ska gå till. Planen ska ses över och följas upp varje år.

Vad är likvärdig bedömning?

För att elever ska bli bedömda likvärdigt krävs att alla får lika möjligheter till lärande utifrån vad den enskilda individen har för behov och förutsättning- ar. Det i sin tur kräver hög kompetens hos läraren som måste skapa en undervisning som ständigt anpassas till alla elevers behov och förutsättningar.

Relaterade inlägg: