Vad menas med att något är nyckelhålsmärkt?

Innehållsförteckning

Vad menas med att något är nyckelhålsmärkt?

Vad menas med att något är nyckelhålsmärkt?

Det som förenar mat med Nyckelhålet är att den är ett nyttigare val i just sin livsmedelsgrupp. För att ett företag ska få märka mat med Nyckelhålet ska maten uppfylla vissa regler. Reglerna, som också kallas kriterier, handlar om mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett.

Vad menas med ursprungsmärkning?

För nötkött finns speciella regler för krav på ursprungsmärkning. Om produkten är märkt med "Ursprung Sverige" betyder det att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Om importerat kött mals till köttfärs i en butik i Sverige får den alltså inte heta "svensk köttfärs " eller vara märkt med svensk flagga.

Är nyckelhålet en miljömärkning?

Nyckelhålet är en frivillig märkning. Det är livsmedelsföretagen själva som ansvarar för att de livsmedel som nyckelhålsmärks uppfyller Livsmedelsverkets regler. I Sverige görs kontrollen av märkningen i första hand av den kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Varför är våra matvaror märkta på olika sätt?

För att göra det lättare att hitta rätt bland maten är den märkt på olika sätt. ... Den som säljer maten måste kunna svara på dina frågor. Genom texter och märkning kan du jämföra innehåll, välja nyttiga varianter och undvika sådant du inte tål.

Är lätta nyckelhålsmärkt?

Olja och annat fett som används i produkterna får innehålla totalt högst 2 gram industriellt framställda transfettsyror per 100 gram olja/fett. Livsmedel avsedda för barn under tre år får inte märkas med hälsomärkningen. Märkningen är frivillig och gratis. Producenten behöver inte anmäla användning av nyckelhålet.

Vad krävs för att en produkt ska bli nyckelhålsmärkt?

För att ett livsmedel ska få märkas med Nyckelhålet behöver det uppfylla vissa regler (kriterier). Reglerna handlar om salt, socker, fibrer, fullkorn och fett. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp.

Vad är Kontrollwiki?

Det är ett stöd för revisorer vid Livsmedelsverket och länsstyrelser som granskar och utvärderar kontrollmyndigheternas planer och det praktiska genomförandet. ... Ta del av den vägledande information som tidigare fanns på Livsmedelverkets webbplats som nu finns i ny tappning på Kontrollwiki.

Hur märks kött?

Märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier som produceras i Sverige. Märket betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige, och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad här. För produkter med flera ingredienser, som korv och leverpastej, gäller speciella regler.

När kom nyckelhålsmärkning?

Många äter för mycket salt, socker och för stor del mättat fett (Livsmedelsverket, 2013, a). Nyckelhålssymbolen infördes i Sverige år 1989 (Nordisk ministerråd, 2010) och står för mindre och/eller nyttigare fett, mindre socker, mindre salt och mer kostfiber och fullkorn.

Relaterade inlägg: