Vad är Losam?

Innehållsförteckning

Vad är Losam?

Vad är Losam?

LOKAL SAMVERKANSGRUPP Syftet med Losam är att göra det möjligt att gemensamt delta i planerings- och beslutsprocessen och att överblicka och följa upp verksamheten. Arbetsgivarens representanter ansvarar för att viktigare förändringar i verksamheten behandlas i samverkan innan beslut fattas.

Vad tas upp i samverkan?

I samverkansgrupp bereder parterna gemensamt ärenden som rör verksamheten, dess utveckling och arbetsmiljön inför beslut respektive vid uppföljning av verksamheten. I samverkansgruppen fullgör arbetsgivaren sin skyldighet enligt MBL samt AML.

Vad är ett samverkansavtal?

Med ett samverkansavtal ges förutsättningar till dialog i syfte att skapa bättre verksamheter och friska arbetsplatser. Samverkan är en process som förutsätter en vilja att samverka och att förhållningssättet genomsyrar hela organisationen.

Vad ska samverkas?

Det innebär att viktigare förändringar av verksamheten, information om personal- och ekonomifrågor, medarbetarenkätresultat och handlingsplaner, sjukfrånvaro, organisation av arbetsmiljöarbetet samt handlingsplaner för en förbättrad arbetsmiljö är samverkans bas.

Vad innebär det att vara Arbetsplatsombud?

Som arbetsplatsombud har du möjligheten att föreslå och driva idéer för att du och dina kollegor ska trivas på arbetsplatsen. Du fungerar som länken mellan medlemmarna på arbetsplatsen, arbetsgivaren och Unionen. Ni kan vara ett eller flera ombud bland era medlemmar.

Vad är ett samverkansmöte?

I samverkansmöten förs en gemensam dialog mellan rektor, medarbetare, fackliga företrädare och skyddsombud om verksamhetens utveckling.

Vad innebär det att arbetsmiljöarbete ska ske i samverkan?

Att arbetsgivare och arbetstagarna arbetar tillsammans med arbetsmiljöfrågor brukar kallas samverkan. ... Då kan alla bidra med lösningar på olika problem genom de erfarenheter de fått i sitt arbete. Ofta finns kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund som bestämmer hur detta samarbete ska gå till.

Vad innebär det att vara facklig representant?

Att vara företrädare handlar bland annat om att representera Ledarna på arbetsplatser, och att företräda våra medlemmar i förhandlingar med arbetsgivaren. För att du ska kunna arbeta fackligt på din arbetsplats är det därför en grundförutsättning att din arbetsgivare har ett kollektivavtal.

Vad är ett lokalt samverkansavtal?

Fakta om samverkansavtalet Det betyder att lokala parter kan arbeta fram sina lokala avtal utifrån sina speciella utmaningar och förutsättningar. ... Genom att träffa ett lokalt samverkansavtal kan parterna omhänderta såväl den informations- och förhandlingsskyldighet som följer av MBL som den samverkan som regleras i AML.

Vad gör en skyddskommitté?

Exempel på frågor som skyddskommittén kan ta upp är företagshälsovård, användning av farliga ämnen, arbetsmiljöutbildning och rehabilitering. Gruppen ska också vara med och diskutera eventuella förändringar av lokaler, arbetsmetoder och organisation.

Relaterade inlägg: