Vad menas med HSIL?

Innehållsförteckning

Vad menas med HSIL?

Vad menas med HSIL?

Höggradig squamous intraepitelial lesion (HSIL) är en pre-cancerös, sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av infektion med en virus kallas human papillomavirus (HPV). Förutom livmoderhalsen involverar HSIL vanligtvis vaginan och vulva. Hos både kvinnor och män kan HSIL också involvera analkanalen och peranal hud.

Hur utförs ett cellprov?

Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar. En del tycker att det är obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen tar bara någon minut. Det brukar inte göra ont.

Vad är cervix cancer?

Cervixcancer (collumcancer) är en malign tumör som utgår ifrån livmoderhalsen. Incidensen av cervixcancer har i det närmaste halverats de senaste 40 åren tack vare regelbundna gynekologiska cellprovskontroller.

Vad är HSIL CYT?

3.1.4 Höggradig intraepitelial skivepitellesion/HSIL-cyt Diagnosgruppen omfattar de sammanslagna diagnoserna CIN 2/måttlig dysplasi och CIN 3/stark dysplasi/skivepitelcancer in situ. Cellförändringarna är mer uttalade och cellbilden mer omogen än vid låggradig intraepitelial skivepitellesion/LSIL.

Kan HSIL vara cancer?

HSIL är inte cancer även om patienter med HSIL löper ökad risk att utveckla en typ av cancer som kallas plättcellscancer. Av denna anledning erbjuds de flesta patienter med HSIL behandling för att avlägsna området med onormal vävnad.

Vad menas med lätta cellförändringar?

Det finns olika grader av cellförändringar lätta eller höggradiga. Cellförändringar är inte cancer. Lätta cellförändringar läker ofta ut av sig själv och behöver endast kontrolleras regelbundet. Höggradiga cellförändringar bör tas bort med en enkel kirurgisk operation som vanligen sker i lokalbedövning.

Varför kommer cellförändringar tillbaka?

Kvinnor har ökad risk för att höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen kommer tillbaka efter operation om det funnits cellförändringar i operationsmarginalen, särskilt om högrisk-HPV (humant papillomvirus) kunnat påvisas i uppföljningsprovet.

Kan man boka cellprov själv?

Du väljer själv om du vill lämna cellprov när du blir kallad, men det är bra att göra det. Provet kan visa om du har förstadier till sjukdomen livmoderhalscancer så att du kan få behandling i god tid.

Hur lång tid tar ett cellprov?

Själva provtagningen tar bara ett par minuter. Det finns oftast inte tid för något längre samtal vid provtagningstillfället, men du får gärna boka en annan tid med barnmorskan för att till exempel prata om preventivmedel.

Relaterade inlägg: