Hur släktforska på nätet?

Innehållsförteckning

Hur släktforska på nätet?

Hur släktforska på nätet?

Det mest primära materialet för släktforskning når du även på Internet via Riksarkivets Digitala forskarsal. Se länk nedan för att läsa mer om vad som finns tillgängligt via nätet. Allt det som inte är mikrofilmat eller digitaliserat, kan du själv beställa fram och läsa i original i våra forskarsalar.

Var släktforskar man bäst?

Bäst på den delen är Myheritage och Ancestry, men det krävs ett års- respektive månadsabonnemang för att få tillgång till alla tjänster och hjälpmedel. Om du vill släktforska utan att behöva betala för dna-matchningar och andra hjälpmedel kan du använda Riksarkivets digitala arkiv och databaser.

Hur kommer man igång med släktforskning?

Ett bra sätt att komma igång är att ta reda på namn och födelsedatum på dina mor- och farföräldrar och sedan utgå därifrån. Kyrkböckerna finns fram till mitten på 1900-talet och sedan kan du leta dig bakåt, i vissa fall ända bak till 1400-talet. Det du ska leta i är husförhörslängderna, dvs. den tidens folkbokföring.

Hur kan man hitta Fader okänd?

– Det är svårt att spåra okända fäder under hela 1800-talet. Men man kan hitta dem i civilprocesser, om kvinnan stämt mannen ifall han inte frivilligt betalat underhåll. Han kunde även stämmas för brutet äktenskapslöfte.

Hur långt fram kan man släktforska?

Det korta svaret på denna fråga är att det varierar. I slutändan är förekomsten av bevarade skriftliga källor som sätter gränsen för hur långt tillbaka man kan följa sin släkt. De äldsta svenska kyrkböckerna är från 1620-talet men det finns skattelängder och juridiska handlingar som är äldre än så.

Varför släktforska?

Släktforskning är historien om varför du är där du är, varför du har blivit den du har. Man upptäcker snart att ens egen tid kanske inte alls är så unik som man först trott, folkomflyttningar till och från Sverige har varit bra mycket större tidigare i historien än vad de är idag.

Vad hette min farmor?

Släktträd
MormorMorfar
PappaMorbror Anders
Syster Hanna

Relaterade inlägg: