Vad krävs för att starta ett försäkringsbolag?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att starta ett försäkringsbolag?

Vad krävs för att starta ett försäkringsbolag?

När man startar ett ömsesidigt försäkringsbolag måste man ha fått tillstånd från Finansinspektionen om att få driva en försäkringsrörelse. Senast sex månader efter att Finansinspektionen beslutat att utfärda tillstånd ska styrelsen anmäla det ömsesidiga försäkringsbolaget till Bolagsverket.

Vem får sälja försäkringar?

Försäkringsförmedlare, fysisk person eller juridisk person. Anknuten försäkringsförmedlare som distribuerar försäkringsbaserade investeringsprodukter eller vissa pensionsförsäkringar, fysisk person eller juridisk person. Sidoverksam försäkringsförmedlare, fysisk person eller juridisk person.

Vad krävs innan du får utföra Försäkringsdistribution?

Krav på kunskap. I FI:s föreskrifter om försäkringsdistribution (FFFS 2018:10) framgår det att en försäkringsdistributör ska ha kunskap och kompetens som är på en nivå som är lämplig och tillräcklig utifrån den aktuella befattningen, och den verksamhet och de produkter som försäkringsdistributionen består i.

Vad reglerar försäkringsrörelselagen?

Lagens tillämpningsområde 1 § Denna lag innehåller bestämmelser om försäkringsrörelse som drivs av försäkringsföretag och om verksamhet som drivs av svenska specialföretag. Lagen gäller inte försäkringsrörelse som drivs enligt andra författningar än denna lag.

Är försäkringsavtalslagen dispositiv?

Försäkringsavtalslagen innehåller regler om avtal som försäkringsbolagen måste följa, bland annat om premiebetalning, uppsägning av försäkring, information m m. Många regler är tvingande och de kan försäkringsbolaget inte avtala bort.

Vad måste en försäkringsförmedlare informera en kund om?

Försäkringsförmedlaren ska underrätta kunden om de ersättningar och förmåner som förmedlaren för över till denne.

Vilken information måste du ge kunden?

2. ge kunden objektiv och tydlig information om försäkringsprodukten. ... 12 § En försäkringsdistributör som tillhandahåller kunden rådgivning innan ett visst försäkringsavtal ingås ska ge kunden en personlig rekommendation, med en förklaring av varför en viss produkt bäst motsvarar kundens krav och behov.

Vad reglerar lagen om Tjänstepensionsföretag?

Lagens tillämpningsområde 1 § Denna lag innehåller bestämmelser om den tjänstepensionsverksamhet som drivs av svenska tjänstepensionsföretag. 2 § För utländska tjänstepensionsinstituts verksamhet i Sverige gäller lagen (1998:293) om utländska försäkringsgivares och tjänstepensionsinstituts verksamhet i Sverige.

Relaterade inlägg: