Får man såga ner grannens träd?

Innehållsförteckning

Får man såga ner grannens träd?

Får man såga ner grannens träd?

Om träd eller buskar på grannens sida av tomtgränsen orsakar besvär och du vill tvinga fram en kapning eller trimning, krävs att de störande växterna innebär en betydande olägenhet. I så fall kan kommunen meddela föreläggande till fastighetsägaren, som kan bli tvungen att till exempel kapa grenar.

Får jag såga ner träd på min tomt?

– Generellt sett får du fälla vilka träd du vill på din egen tomt, men det finns en hel del undantag där det kan krävas marklov och även tillstånd från Länsstyrelsen, säger Daniel Daggfeldt, arborist på Svenska Trädmästarna och styrelseledamot i Sveriges Arboristförbund.

Vad är straff för att såga ner träd?

Om en person uppsåtligen förstör eller skadar fast eller lös egendom så kan den dömas för skadegörelse, Brottsbalken (BrB) 12:1 samt 1:2. Beroende på det fällda trädets värde samt värdet av det träd som avbarkats så kan det istället röra sig om åverkan, vilket är ett ringa brott av skadegörelse, BrB 12:2.

Vad kostar det att ta bort ett träd?

Så Mycket Kostar Trädfällning (Med 10 Riktiga Exempel) - SkogsExperten. En certifierad arborist kostar vanligtvis 700-1500 kr per timme innan RUT-avdrag, dvs 350-750 kr per timme efter RUT-avdrag. Utöver arbetskostnaden kan ytterligare kostnader uppstå för bortforsling, stubbfräsning eller vedklyvning.

Får man gå på grannens tomt?

Om en person går in på en annans tomt utan tillstånd kan denne nämligen göra sig skyldig till hemfridsbrott. Enligt brottsbalken 4 kap. ... Vill din granne tillträda din tomt, och gräva och dränera grunden, måste denne först fråga dig om ditt godkännande. Du har då rätt att neka grannen tillträde.

När ska man ta ner träd?

Om man har möjlighet att välja är det att föredra att fälla träd vintertid. Anlitar du en professionell firma med utbildade arborister kan du dessutom vara ganska säker på att allt kommer att fungera som planerat. De har rätt utbildning, rätt erfarenhet och rätt redskap.

Får man såga ner Björk?

Det finns två tillfällen att fälla björk för ved. 1 under vintern jan- feb i god tid innan tempen stiger och därmed saven. 2 När björken slagit ut fullt! Fäll bara trädet och låt det ligga, nu suger löven ut all fukta i veden vänta tills alla löv är vissna och torra innan man sågar av grenar.

Får man fälla träd på kommunens mark?

Står träden på din tomt har du all rätt att hugga ner dem om de inte är skyddade, men om de skulle tillhöra kommunen och stå på deras mark får du helt enkelt stå ut. Skulle du fälla träd på kommunens mark ändå, utan tillstånd, så kan det bli en dyr historia.

Vem äger trädet på tomtgränsen?

Rent generellt äger en fastighetsägare det som finns på dennes fastighet. De grannelagsrättsliga bestämmelser som är aktuella i detta fall finns i 3 kap. jordabalken. Där anges att den som brukar en fastighet måste ta skälig hänsyn till sin granne.

Relaterade inlägg: