Kan man ta ut utdelning istället för lön?

Innehållsförteckning

Kan man ta ut utdelning istället för lön?

Kan man ta ut utdelning istället för lön?

Fåmansföretagare har dessutom en uppsättning särskilda skattebestämmelser att ta hänsyn till där viss del av utdelningsinkomst inte beskattas som kapital utan som lön. ... En vanlig ”sanning” är att ägaren istället för lön ska ta utdelning som ryms inom aktiens gränsbelopp* men inte mer.

Kan man ta utdelning utan lön?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. ... Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t. ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln.

Hur räknar man ut utdelning?

räknar du ut din utdelning

  1. 9,6 x inkomstbasbelopp för året före beskattningsåret eller.
  2. (6 x inkomstbasbelopp för året före utdelningen/kapitalvinsten) + 5 % av sammanlagda kontanta ersättningen i företaget och dess dotterföretag.

Är utdelning bättre än lön?

Summa summarum – lön versus utdelning beror till stor del på bolagets och ägarens specifika situation och det är svårt att ge allmänna svar. Generellt sätt kan man dock säga att ju högre lön du har, desto fördelaktigare blir det att ta utdelning, eftersom skattesatsen höjs för inkomster över 509 300 kronor.

Hur stor får en aktieutdelning vara?

Förenklingsregeln innebär att så länge det fria kapitalet tillåter så får en ensam aktieägare göra utdelning till ett schablonbelopp som fastställs av Skatteverket. För 2020 är detta belopp: 177 100 kr, för 2021: 183 700 kr. Huvudregeln är lite klurigare och ställer mer krav.

Relaterade inlägg: