Kan man överklaga tvistemål?

Innehållsförteckning

Kan man överklaga tvistemål?

Kan man överklaga tvistemål?

Om man vill överklaga en dom från tingsrätt. En tingsrätts dom i tvistemål kan överklagas till hovrätt. Överklagandet ska inlämnas till tingsrätten och ska ha kommit in dit inom tre veckor från det datum då domen meddelades. Överklagandet ska vara skriftligt (50 kap. 1 § rättegångsbalken, RB).

Vad kostar det att överklaga till hovrätten?

Det kostar inget att överklaga. En tilltalad kan bli skyldig att betala en del av eller hela kostnaden för försvararen och eventuellt målsägandebiträde. I tvistemål får den part som förlorar målet normalt betala båda parternas rättegångskostnader. I familjemål betalar parterna i regel sina egna kostnader.

Kan man överklaga hovrättens beslut?

Hovrättens avgörande är då det som gäller. Högsta domstolens beslut vinner omedelbart laga kraft och kan inte överklagas. Om domstolen meddelar prövningstillstånd fortsätter handläggningen av målet.

Hur många domar överklagas till hovrätten?

Nästan hälften, 44 procent, av de brottmålsdomar som överklagas till hovrätten och prövas ändras. Påföljden ändras oftast i en lindrigare inriktning, visar en undersökning från Svea hovrätt. Det vanligaste skälet till att hovrätten ändrar tingsrättens dom är att hovrätten gör en annan bevisvärdering.

Relaterade inlägg: