Vem betalar eftersöksjägare?

Innehållsförteckning

Vem betalar eftersöksjägare?

Vem betalar eftersöksjägare?

Den stora nyheten med den nya lagstiftningen är att eftersöksjägarna får ersättning för det arbete de gör. Ersättningen tas först löpande från viltvårdsfonden, men trafikverket betalar årsvis i efterskott in det som viltvårdsfonden belastats med, så notan hamnar i slutändan på skattebetalarna.

Får man använda bil vid eftersök?

Vad får man då vidta för åtgärder om viltet är skadat och har försvunnit från skottplatsen? Jo, man får och ska ”vidta de åtgärder som behövs”. ... Det kan därför vara tillåtet att använda sig av bil i samband med eftersöket för att vid behov försöka genskjuta ett skadskjutet vilt.

Vad krävs för att bli eftersöksjägare?

För att bli eftersöksjägare ansluten till NVR (Nationella Viltolycksrådet) finns några grundläggande krav.

  • Du måste ha jägarexamen,
  • En eftersökshund enligt NVR:s riktlinjer, licens för kulvapen i klass 1.
  • Godkänd i utbildningen "trafiksäkerhet vid eftersök av trafikskadat vilt".

Vad är ett eftersök?

Eftersök är vad som tar vid när vi människor skadat ett vilt djur. Antingen uppstår detta genom ett dåligt lossat skott under jakt eller för att ett motorfordon – på väg eller järnväg – kolliderat med viltet.

Vem har rätt till trafikskadat vilt?

-Nej, viltet tillfaller jakträttsinnehavaren där djuret fälls under förutsättning att vi kan få tag i denne. När det gäller stort vilt, älg, hjort, vildsvin försöker vi verkligen ringa runt för att hitta rätt mottagare. Lyckas vi inte avgör polisen vid LKC vad som ska ske med djuret, säger Joakim Andersson.

Hur mycket får en eftersöksjägare?

Mest höjs ersättningen till jägare som eftersöker skadade rådjur och hjortar. Den ökar med 95 procent från 400 kronor till 780 kronor. Att det har varit låga ersättningar för eftersöksjägare är något som diskuterats länge bland jägarna. Nationella Viltolycksrådet i Sörmland har arbetat för att höja ersättningarna.

Vad är Sårlega?

Djuret tar sårlega ganska omgående om det är skadat men det är lättstött i början. Om man stöter det ur sårlegan är det svårt att få det att lägga sig igen. Det tar tydligen ett par timmar innan sårchocken går ur kroppen så det bör inte orsaka viltet något onödigt lidande om man väntar en stund.

Vad krävs för NVR?

Eftersöksjägare, kontaktperson och anlitad markägare ska inneha: Jägarexamen, en eftersökshund enligt NVR:s riktlinjer (ej nödvändigt för kontaktperson), licens för kulvapen i klass 1 samt godkänd utbildning "trafiksäkerhet vid eftersök av trafikskadat vilt".

Vad gör man vid viltolycka?

Så minskar du risken för viltolyckor

  • Ring 112 och anmäl att du råkat köra på ett vilt djur.
  • Ta hand om eventuella skadade personer i väntan på ambulans.
  • Placera ut en varningstriangel så inte fler olyckor sker.
  • Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa.

Relaterade inlägg: