Har elen blivit dyrare?

Innehållsförteckning

Har elen blivit dyrare?

Har elen blivit dyrare?

De senaste månaderna har priset på el varit ovanligt högt, särskilt om man jämför med prisläget under motsvarande tid förra året. Prisläget är så högt och svänger just nu så kraftigt att vi för närvarande valt att inte erbjuda avtal med fast pris.

Vad kostar elektricitet i olika länder?

Elpriserna för hushåll i EU var högst i Tyskland (0,31 euro per kWh) och lägst i Bulgarien (0,10 euro per kWh) under första halvåret 2019. Elpriserna för icke-hushåll i EU var högst i Italien (0,17 euro per kWh) och lägst i Danmark (0,07 euro per kWh) under första halvåret 2019.

Varför är elen så dyr i södra Sverige?

Att elen är mycket dyrare i södra Sverige beror bland annat på avvecklad kärnkraft, låg överföringskapacitet och höga priser i omvärlden. Historiskt har elen kostat lika mycket i hela Sverige men från och med november 2011 började separata priser gälla för Sveriges fyra elområden.

Hur mycket dyrare blir elen?

I elområde 3 (Stockholm) så steg månadsmedelpriset med nästan 1 krona per kWh. Från 83,5 öre per kWh i november till 180,7 öre per kWh i december. I elområde 4 (Malmö) så steg månadsmedelpriset med nästan 75 öre per per kWh, från 112,6 öre per kWh i november till 187,4 öre per kWh i december.

Relaterade inlägg: