Vad kostar försörjningsstöd?

Innehållsförteckning

Vad kostar försörjningsstöd?

Vad kostar försörjningsstöd?

Riksnormen. I Sverige är riksnormen för försörjningsstöd, årligen fastställd av Socialstyrelsen, 4180 kronor per månad för ensamstående 2021, 6800 kr för två samboende och olika belopp för barn beroende på ålder. Dessutom tillkommer en summa för boendet beroende på vad det kostar i det individuella fallet.

Vem betalar ut ekonomiskt bistånd?

Försörjningsstöd är en tillfällig ekonomisk hjälp från kommunen som du kan få om du inte kan försörja dig på egen hand. Rätten till stöd prövas individuellt och beviljas för en månad i taget. Eftersom försörjningsstödet är inkomstprövat måste individ- och familjeomsorgen göra en utredning.

Vad är ekonomiskt bistånd?

  • Om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj. Ekonomiskt bistånd består av försörjningsstöd och bistånd till livsföringen i övrigt. Regler om ekonomiskt bistånd finns i socialtjänstlagen.

Hur ska du söka ekonomiskt bistånd i din kommun?

  • Du ska alltid i första hand söka andra bidrag och ersättningar som du kan få, till exempel sjukpenning, föräldrapenning, bostadsbidrag och underhållsstöd. Ansök om ekonomiskt bistånd hos din kommun. Om du vill ansöka om ekonomiskt bistånd ska du ta kontakt med socialtjänsten i din kommun.

Vilka regler gäller för att få ekonomiskt bistånd?

  • Allmänna regler för att kunna få ekonomiskt bistånd. Var och en är i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj. Om du kan arbeta måste du enligt socialtjänstlagen stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd.

Vad är ekonomiskt bistånd till livsföringen?

  • Ekonomiskt bistånd till livsföringen i övrigt ska tillgodose kostnader för behov som uppstår då och då. Exempel är kostnader för tandvård, glasögon, sjukvård och medicin, umgänge med barn, flyttkostnad och begravning.

Relaterade inlägg: