Hur mycket är el skatten?

Innehållsförteckning

Hur mycket är el skatten?

Hur mycket är el skatten?

Skatterna som kunden betalar är dels en energiskatt på el, dels moms med 25 procent på det totala priset för elnät plus elhandel plus energiskatten. Vissa myndighetsavgifter tillkommer. I skrivande stund, maj 2021 uppgår skatten till 35,6 öre per kWh, för de flesta i Sverige.

Vem ska betala energiskatt?

Det är ditt elnätsföretag som fakturerar energiskatt och som sedan redovisar och betalar pengarna vidare till Skatteverket. Energiskatten är en fast kostnad som tas ut för varje enskild kilowattimme el som du har använt. Det är alltså inte en procentuell andel av dina kostnader som det är för moms eller inkomstskatt.

Vad ingår i elkostnaden?

Här reder vi ut vad elkostnaderna består av och vad det är som påverkar priset....Konsumentpriset består i huvudsak av tre delar:

  • En elhandelskostnad för använd el. ...
  • En elnätskostnad för överföring av el till användaren via elnätet.
  • Skatter och avgifter: energiskatt, moms och avgifter såsom elcertifikatsavgiften.
BE

Måste man betala energiskatt?

Enligt huvudregeln är all elkraft som förbrukas i Sverige energiskattepliktig. Viss el är dock undantagen från energiskatt. ... Från och med den första juli 2017 ska energiskatt betalas med 32,5 öre per kWh. För el förbrukad i vissa angivna kommuner i norra Sverige medges, med vissa undantag, avdrag med 9,6 öre per kWh.

Vem betalar koldioxidskatt?

Så fungerar koldioxidskatten Utsläppet beror på kolinnehållet och skatten är mycket lätt att beräkna. Skatten är högst på kol, därefter på olja och något lägre på naturgas. Skatten tas ut av de företag som tillhandahåller bränslen på marknaden.

Relaterade inlägg: