Vad heter bajamaja egentligen?

Innehållsförteckning

Vad heter bajamaja egentligen?

Vad heter bajamaja egentligen?

Bajamaja har med tiden blivit en folklig benämning för portabla toaletter och finns med i Svenska Akademiens ordlista över svenska språket (bajamaja=flyttbar toalett).

Vem uppfann bajamaja?

Namnet Bajamaja uppfanns i Tomelilla 1986, av en man som vid tiden var platschef på Ragn-Sells, berättar Frederic Olsson. De första 60 bajamajorna hämtades från USA. ”På den tiden skrattade alla åt idén. Ingen trodde att det fanns en marknad för bajamajorna, men i dag är marknaden hyfsat stor”, fortsätter han.

Hur länge hade man utedass?

Gemensamma utedass i städerna I Stockholm, från 1700-talet till mitten av 1800-talet, hämtades avföringen av kvinnor som avtjänade straff på spinnhuset. De kallades skitbärarkärringar och de gick med tunnor upphängda på en stång. Tunnorna tömdes på sophögar som kallades renovationsinrättningar.

När kom dasset?

Wc:n – som står för water closet – uppfanns i England på 1770-talet och i takt med att avsloppssystemen byggdes ut i städerna under 1800-talet, ökade intresset för den. Ett par av de första i Sverige fanns i Dickinsonska palatset i Göteborg, byggt 1862, och i Engelska villan i Ryfors, byggd 1886.

När blev det vanligt med toalett?

Först under 1940- talet blev moderna badrum med tvättställ, toalett och badkar vanligt i nybyggda hus i Sverige. Rivningen av äldre hus påskyndade utvecklingen på 1960-talet.

Varför heter det dass?

Dass, utedass. Termen "dass" kommer från tyskans das Haus, som betyder "huset". Torrklosett, TC. I motsats till vattenklosett, WC.

När började man använda toalett?

Även om de första vattenklosetterna kom till Sverige redan på 1870-talet och några få rika människor byggde påkostade badrum kring sekelskiftet så tog det lång tid innan dessa bekvämligheter blev vanliga. En förklaring är att Sverige en bra bit in på 1900-talet var ett fattigt land.

Relaterade inlägg: