Vad kostar Brandskyddsbeskrivning?

Innehållsförteckning

Vad kostar Brandskyddsbeskrivning?

Vad kostar Brandskyddsbeskrivning?

En friliggande villa hamnar normalt i byggnadsklass Br3 och om det är långa avstånd till andra byggnader och inte är några andra speciella förutsättningar som gäller, kan en brandskyddsbeskrivning kosta omkring 4 800 kronor inklusive en senare uppdatering till brandskyddsdokumentation.

Vad är en Brandskyddsbeskrivning?

En skriftlig redogörelse för brandskyddet, så kallad brandskyddsdokumentation, beskriver brandskyddet i en byggnad samt för vilken verksamhet byggnadens brandskydd har anpassats. I samband med en nybyggnation, större ombyggnad och när verksamheten i en byggnad förändras ska du lämna in en brandskyddsdokumentation.

Vad ska en Brandskyddsdokumentation innehålla?

Brandskyddsdokumentationen ska beskriva hur den uppförda byggnadens brandskydd är utformat, till exempel byggnadens brandcellsindelning och utrymningsstrategi. I dokumentationen ska du också intyga att brandskyddet uppfyller kraven i Boverkets Byggregler för brandskydd (avsnitt 5).

Hur gör man en Brandskyddsbeskrivning?

Exempel på punkter i en brandskyddsbeskrivning

  1. Översiktlig beskrivning.
  2. Dimensionering, placering, märkning av utrymningsvägar i förhållande till antalet människor i lokalerna och lokalernas storlek.
  3. Skydd mot brandspridning inom brandcell.
  4. Skydd mot brand- och brandgasspridning mellan brandceller.
  5. Bärförmåga vid brand.

Vem upprättar Brandskyddsbeskrivning?

I projekteringsskedet upprättar vi en Brandskyddsbeskrivning. Brandskyddsbeskrivningen tas fram innan kommunens byggnadsnämnd lämnar startbesked. Handlingen beskriver hur byggnaden ska uppfylla kraven för brand- och utrymningssäkerhet enligt Boverkets byggregler – BBR.

Vem tar fram Brandskyddsbeskrivning?

I många fall är det lämpligast att ta hjälp av en brandkonsult som är brandingenjör eller motsvarande men i enklare fall räcker det att någon som har allmän kännedom om byggreglernas brandavsnitt tar fram dokumentationen.

Vem ansvarar för Brandskyddsdokumentation?

Det är fastighetsägaren och verksamhetsutövaren som tillsammans ansvarar för att brandskyddsdokumentationen är upprättad och aktuell.

Relaterade inlägg: