Vad kostar en aktie?

Innehållsförteckning

Vad kostar en aktie?

Vad kostar en aktie?

Priset på en aktie är det totala bolagsvärdet dividerat med antal utestående aktier. Det är därför viktigt att förstå att en aktie som handlas till 10 kr inte innebär att bolaget är värt mindre än ett bolag vars aktier kostar 100 kr.

Vad är en billig aktie?

För att kunna se om en aktie är ”billig” kan man som sagt inte gå på priset per aktie. Du måste undersöka hur många aktier som finns i bolaget och multiplicera antal aktier med priset på varje aktie. Exempel: Bolag A har 1000 st aktier utestående och varje aktie kostar 1000 kronor styck.

Vad avgör om en aktie är dyr?

= aktiekursen dividerad med bolagets årsvinst per aktie Om man sedan börjar nysta i vad som egentligen stod i rapporten så kanske man ser att bolagets vinstprognoser har försämrats kraftigt, vilket då ger ett nytt P/E-tal, som kan indikera att aktien faktiskt blivit dyrare.

Hur mycket tjänar man på en aktie?

Som nämnt kan du som aktieägare tjäna pengar genom att värdet på bolaget stiger. Men du kan också tjäna pengar om bolaget väljer att dela ut hela eller en del av vinsten till dess aktieägare genom utdelning. Det innebär att de betalar ut pengar till sina aktieägare.

Vad gör en aktie köpvärd?

Hur vet man om en aktie är köpvärd? Genom att göra en värdering kan du bedöma vilken aktie av två liknande bolag som är mest köpvärd. Du kan även använda värdering för att bedöma ifall det är intressant att investera i en viss sektor eller inte.

Relaterade inlägg: