Var tillverkas Curlingstenar?

Innehållsförteckning

Var tillverkas Curlingstenar?

Var tillverkas Curlingstenar?

Curlingstenen. De flesta curlingstenar som används i modern curling har tillverkats av granit från den lilla skotska ön Ailsa Craig.

Vad är en curlingsten gjord av?

Curlingstenarna väger cirka 18-19 kilo. Alla curlingstenar som används under OS- och VM-tävlingar är tillverkad i en speciell typ av extra hård granit från den lilla skottska ön Aisla Craig. För att spela en sten så tar spelaren sats och glider iväg från ett fotstöd i isen som kallas hack.

Vilket land är curling störst?

Sporten har utövare i omkring 55 länder, varav Kanada är det största, med omkring en miljon curlingaktiva. I Sverige finns cirka 3 500 registrerade curlingspelare. Namnet "curling" härstammar från engelskan och betyder ringla, krusa. Ordet beskriver stenens väg över isen.

Är sten som är rubbad?

RÖRD, STILLALIGGANDE STEN b) Om en stillaliggande sten, som inte har någon påverkan på sten i rörelse, rubbas av extern påverkan, återplaceras den efter överenskommelse mellan lagen. om den skall tas ur spel, varvid rubbad(e) sten(ar) återläggs av det lag som inte felat.

Vad kallas curling Sopen?

Alla spelare i laget har en curlingsop och man sopar framför stenen för att den skall glida längre och rakare. Hård sopning kan förlänga stenens längd med 2-4 meter. Dessutom försenas curlen och stenen får en rakare bana. Effektiv sopning är en mycket avgörande faktor i curling och hård sopning är fysiskt ansträngande.

Relaterade inlägg: