Vad är en Elbesiktning?

Innehållsförteckning

Vad är en Elbesiktning?

Vad är en Elbesiktning?

En elbesiktning utförs av en besiktningsman eller ett elinstallationsföretag och ingår i regel inte i en vanlig besiktning. Vid elbesiktningen kontrolleras om elinstallationerna är fackmässigt utförda och rätt underhållna.

Vem får göra Elbesiktning?

Det är anläggningsinnehavaren, det vill säga den som praktiskt tar hand om och har möjlighet att påverka elanläggningen, som ansvarar för elsäkerheten. Det är oftast fastighetsägaren, men kan i vissa fall även vara hyresgästen. Det är anläggningens innehavare som bestämmer tidsintervall och vem som ska göra kontrollen.

Hur ofta görs Elbesiktning?

Normalt sker elrevisionen var tredje år i vissa fall varje år. Vid elrevisionsbesiktningen kontrolleras att elanläggningen uppfyller gällande myndighets- och säkerhetskrav. Vid elbesiktningen tas en riskbedömning fram i en skala mellan 1 till 7 som beskriver hur allvarligt felet är samt när det ska åtgärdas.

Hur blir man certifierad elektriker?

Om man vill bli elinstallatör måste man ansöka om en auktorisation hos Elsäkerhetsverket. För att få en auktorisation ställs ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet. Kraven regleras i Elsäkerhetsverkets auktorisationsföreskrifter ELSÄK-FS 2017:4.

Vilka saker behöver el?

Energianvändning – allt vi använder energin till (och som behöver energi för att fungera), till exempel kylskåp, bilar, spisar och datorer. Energitjänster – till exempel mat, kläder, varma bostäder, belysning, transporter.

Hur kan man skydda sitt hus mot Elskador?

Re: Skydd mot elskador Det går att skydda genom att låsa uttag. Läge är också ett sätt att skydda (montera på högre höjd t. ex). Uttag som inte används går ju alltid att "plombera" med sådana där barnsäkra "pluttar" att stoppa i uttaget.

Relaterade inlägg: