Hur mycket kostar ett Jas Gripen?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar ett Jas Gripen?

Hur mycket kostar ett Jas Gripen?

Gripen (Bedömt version C/D) betingar en kostnad på 4700 USD per flygtimme jämfört med närmsta konkurrent F-16 med motor Block 40/50 som slutar på 7000 USD/timme. Gripens europeiska konkurrenter Rafale och Eurofighter Typhoon ligger på 1650 USD/flygtimme enligt analytikernas beräkningar.

Vad står Jas 39 Gripen för?

Jas 39 Gripen är ett fjärde generationens stridsflygplan. ... Namnet Jas kommer från begynnelsebokstäverna i flygplanets tre olika roller: Jakt (anfall mot luftmål och attack), anfall mot sjö- och markmål, och spaning (inhämtning av underrättelser).

Vad kostar ett stridsplan?

Planet är utrustat med stealthkapacitet och kan användas för jaktflyg, attack och mindre bombuppdrag. Beställningen från det amerikanska flygvapnet låg från början på 750 exemplar men krympte senare till 187 stycken på grund av de höga kostnaderna. Ett exemplar kostar någonstans i trakterna runt 152 miljoner dollar.

Vilket är det snabbaste flygplanet?

SR-71 är också världens snabbaste jetplan med en maxhastighet på Mach 3,3 (det vill säga 3,3 gånger ljudets hastighet). Vid så höga hastigheter gör det hastigt ökade lufttrycket framför flygplanet ytan så varm att den inte går att röra den utan att bränna sig.

Vad kostar ett F 35?

Motivering: F35-planen var både billigare och bättre. De skulle kosta runt 18 miljarder norska kronor (för 48 plan) mot 24 miljarder för Gripen (med påslag av norska försvarsdepartementet). Norge planerar i dagsläget att köpa 56 plan. Det är den största offentliga upphandlingen i Norges histora.

Hur bra är egentligen Jas?

JAS 39 Gripen är byggd inte bara med den absolut senaste tekniken utan även för att kunna möta en löpande, smidig mjukvaruutveckling. Det håller planet i framkant över tid. Med en stark flygvapenhistoria, ingenjörskonst i världsklass och fokus på våra behov i kombination med kostnadskrav kan vi hävda oss.

Relaterade inlägg: