Hur mycket är man sjuk?

Innehållsförteckning

Hur mycket är man sjuk?

Hur mycket är man sjuk?

Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 810 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå. Din sjukpenning sänks då till 75 procent av din lön. Men har du en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att få behålla samma nivå som tidigare.

Hur räknar man ut sjukfrånvaro?

Vanligast är att man vid oavbruten sjukfrånvaro blir sjukskriven 25 %, 50 % eller 75 % av sin arbetstid. Den tid den sjukskrivne arbetar från och med dag 181 är semesterlönegrundande. Vid deltidssjukskrivning görs avdrag från lön och sjuklön betalas bara ut för de timmar som en anställd är sjukfrånvarande.

Vad är sjukdagar?

När du blir sjuk ska du sjukanmäla dig direkt till din arbetsgivare. Första sjukdagen får du ingen lön. ... Från och med andra sjukdagen får du sjuklön som är 80 procent av din vanliga lön. Arbetsgivaren betalar sjuklön under de första 14 dagarna som du är sjuk.

Hur många sjukdagar per år får man ha?

En person som är mycket borta eller har kroniska sjukdomar kan ansöka hos försäkringskassan för att ersättning för upprepade karensdagar. Det finns ingen begränsning för hur mycket en enskild ”får” vara sjuk.

Hur mycket får man i sjukpenning arbetslös?

Du får knappt 80 procent av din tidigare lön, men högst 543 kronor per dag.

Relaterade inlägg: