Kan honkatter få urinsten?

Innehållsförteckning

Kan honkatter få urinsten?

Kan honkatter få urinsten?

Det kan vara svårt att upptäcka urinsten hos katt. Även om katten kan kissa små skvättar urin, kan kattens blåsa vara överfull. Honkatter kan många gånger kissa men får ofta blod i urinen. Misstänker man att sin katt har totalstopp är det viktigt att man omedelbart kontaktar veterinär.

Hur mycket urin behövs för ett urinprov hund?

Undvik att samla upp den första mängden urin när hunden börjar kissa. Det är viktigt att urinen samlas i en ren burk eller skål och önskvärd mängd är minst 10 ml. Provet bör förvaras i kylen och lämnas in för analys inom två timmar efter att provet tas.

Hur vet man om katten har urinsten?

Symtom på urinstopp Det kan vara svårt att veta om en katt har ett totalt urinstopp, men några symptom du som djurägare kan hålla utkik efter är att katten: Försöker kissa ofta men det kommer ingen urin alls. Försöker kissa även utanför lådan. Har smärta när den försöker kissa.

Hur länge håller urinprov i kylskåp?

Det finns speciella rör för provtagning. Dessa rör innehåller tillsats och provet behöver inte kylas om det transporteras inom 24 timmar. Provet är också hållbart i kylskåp i maximalt 3 dygn utan att det påverkar provkvaliteten nämnvärt. Rören kan användas både vid kastat urinprov eller vid punktion av katetern.

Relaterade inlägg: