Hur lång ska kolven vara?

Innehållsförteckning

Hur lång ska kolven vara?

Hur lång ska kolven vara?

Ett vanligt sätt att bedöma kolvlängd är att greppa pistolgreppet, böja armbågen 90 grader och sedan se hur bakkappan hamnar i förhållande till armvecket. En vanlig uppfattning är att kolven är ungefär lagom lång om bakkappan vilar lätt mot biceps, men Olof avråder från att lita för mycket på den metoden.

Vad är en Hagelbock?

Ett dubbelpipigt hagelgevär av typen brytvapen kallas ofta hagelbössa, dubbelbössa eller släta (hanlösa). Den kan ha piporna liggande sida vid sida (side-by-side), eller ovanför varandra (hagelbock eller over-and-under). Med bock kan även avses en kombibock med en hagelpipa och en kulpipa.

Vilken Hagelammunition?

De vanligaste kalibrarna i Sverige är US nr 1 till US nr 6, vid jakt och US nr 7 till US nr 9 vid sportskytte. Dessa US nr ska inte förväxlas med det andra amerikanska systemet för rådjurshagel (Buckshots) där siffrorna 1 till 4 betecknar ungefär dubbelt så stora hagel.

Vilken längd på hagelgevär?

Hur lång pipan ska vara är lite av ett religiöst spörsmål. 71cm är lite av standard för jaktbössor. För banskjutning trap och sporting är det många som föredrar att piporna är långa, från 76cm upp till 81cm och skeetskytte där snabbhet är att föredra så är 71cm vanligast.

Hur mycket ska man se av spången?

När du gör din anläggning ska ögat hamna mitt i hålet och över spången. Du ska inte leta hålet.

Kan jag skjuta med Stålhagel?

Vad som helst som har moderna patronlägen och som är gjort efter 1900 kan du skjuta normalpatroner laddade med stålhagel.

Relaterade inlägg: