Hur mycket kraftfoder till kor?

Innehållsförteckning

Hur mycket kraftfoder till kor?

Hur mycket kraftfoder till kor?

Mycket! En ko som är nykalvad och ger mycket mjölk behöver äta mycket foder varje dag för att inte bli mager. En ko som producerar 40-50 kg mjölk behöver varje dag äta ca 12-15 kg torrsubstans grovfoder. Beroende på näringsinnehållet i grovfodret behöver hon också ca 10-14 kg kraftfoder, mineralfoder och mycket vatten.

Vad är Blandfoder?

Kor med högre produktion antas kompensera sina behov genom att konsumera mer av fullfoderblandningen. Med blandfoder avses att bestämd andel av näringsbehovet hos en grupp av kor täcks via en blandning med grovfoder som bas och samtliga tuggor korna tar ur foderblandningen har samma innehåll.

Hur mycket soja äter en ko?

Ändå utgör soja bara ca 2,5 % av det korna äter och vanligen är det restprodukter av soja som används. Att det går utmärkt att ersätta sojaprodukter med inhemskt proteinfoder har återkommande visats i olika försök vid SLU under de senaste decennierna.

Varför ger man korna kraftfoder?

Kraftfoder har högre smältbarhet och behöver inte lika lång bearbetningstid i våmmen, vilket gör att kon kan äta mer av det och ta upp mer energi än om hon äter mycket grovfoder.

Hur många timmar äter en ko?

En ko äter under 7–8 timmar under ett dygn fördelat på några tillfällen. Hon idisslar under ungefär lika lång tid.

Hur mycket äter en tjur?

I Kalkyl 1 utfodras tjurarna med 55 procent av foderstaten i form av kraftfoder för att nå en medeltillväxt på 1 200 gram per dag. Medeltillväxten på en mjölkrastjur ligger betydligt lägre än så med 1 090 gram per dag.

Hur mycket äter en fjällko?

En fjällnära ko behöver 5-10 kg hö per dag. Enligt gammalt sätt att räkna ansågs en ko äta 6-8 skrindor hö på en vinter. En skrinda är ungefär 200 kg, vilket innebär 5-7 kg hö per dag om vintern är 8 månader lång.

Hur många kalvar får en ko?

Kon får en kalv om året. (Det är samma som rådjur, älgar.) Kor är dräktiga 9 månader så lite drygt två månader efter kavning seminerar jag henne igen. Det varierar dock lite från individ till individ.

Relaterade inlägg: