Vad är en låssmed?

Innehållsförteckning

Vad är en låssmed?

Vad är en låssmed?

Som låssmed rycker du till exempel ut och låser upp dörrar åt personer som blivit av med sina nycklar. Du tillverkar även låscylindrar och kopierar nycklar samt monterar dörrstängare, larm och kassaskåpslås med mera.

Har en låssmed?

Låssmed är ett serviceyrke där man tillverkar låscylindrar, kopierar nycklar, monterar lås och hjälper till när personer tappat sina nycklar och inte kommer in. Yrket låssmed är utvecklingsgren ur skråyrket klensmide.

Hur blir man Låstekniker?

Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, ca ett år, utbildningen till låstekniker är CSN-berättigad och kostnadsfri. Efter utbildningen kan du få anställning som lärling på ett företag. APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår med minst 15 % av tiden men kan även vara mer.

Hur man öppnar en dörr?

Oftast används en lång dyrk med räfflor på ena sidan, den räfflade sidan är den som förs in i låset. Tillsammans med denna används ett annat verktyg som tillför ett lätt tryck i låsets öppningsriktning, för det mesta motsols. Detta verktyg måste passa låsets storlek väl.

Hur fungerar Tillhållarlås?

Ett tillhållarlås, även kallat polislås, är ett lås med spärrar (tillhållare) i form av skivor i låshuset. Tillhållarna påverkas av nyckelns inskärningar. ... I ett tillhållarlås sitter låsenheten i själva låshuset. Ett sådant lås byggs i ofta in i dörren som en komplettering, för extra säkerhet.

Relaterade inlägg: