Vad kostar en nettolön?

Innehållsförteckning

Vad kostar en nettolön?

Vad kostar en nettolön?

Detta är en kalkyl som hjälper dig, som egenföretagare, att räkna ut nettolön, bruttolön och total lönekostnad om du bara har en av dessa (tex önskad nettolön).

Hur räknar man ut bruttolön från nettolön?

Din totala lön, före skatter och avgifter, kallas för bruttolön. Då nettolönen varierar beroende på vilken kommun du bor i och om du är medlem i Svenska kyrkan eller annat trossamfund, pratar man i jobbsammanhang oftast om bruttolön. Bruttolön är alltså den totala lönen före skatt och avdrag.

Hur mycket ska jag skatta?

Något förenklat kan man säga att de allra flesta, alla med inkomster som understiger 504 400 kronor per år eller 42 000 kronor i månaden, betalar en marginalskatt på 30-35%. De som tjänar över 504 000 får en marginalskatt på ca 50% och de som tjänar över 703 000 kronor får i sin tur en marginalskatt på ungefär 55%.

Hur räkna ut lön?

Formeln för att räkna ut till exempel den första lönen är (formeln utgår från de vanligaste i Unionens avtal): månadslönen delat med antal kalenderdagar i den aktuella månaden gånger antal anställningsdagar.

Hur räknar man ut lön med sociala avgifter på?

Den lagstadgade arbetsgivaravgiften uppgår i normalfallet till 31,42 procent och beräknas på den anställdes lön samt på skattepliktiga kostnadsersättningar och förmåner. För en anställd som tjänar 30 000 kronor i månaden blir arbetsgivaravgiften 30 000 × 0,31 kronor per månad.

Relaterade inlägg: