Vad gör närakuten?

Innehållsförteckning

Vad gör närakuten?

Vad gör närakuten?

På länets närakuter kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta sjukdomar och olycksfall som inte är livshotande. Till exempel misstänkta frakturer, hjärnskakning, större sårskador, misstänkt propp i ben och akuta allergiska problem.

När närakut?

Närakuten är till för dig som behöver mer akut vård än din vårdcentral eller husläkarjour kan erbjuda. Om dina besvär inte är akuta eller för utredningar alternativt återbesök ska du i första hand kontakta din ordinarie vårdcentral. För telefonrådgivning rekommenderar vi dig att ringa 1177.

Vad är skillnaden mellan närakut och akut?

Skillnaden med närakuten är att den i stället för att, som lättakuten, ha ett primärvårdsuppdrag, nu har en del av akutuppdraget.

Får man välja akutmottagning?

Du väljer själv var du vill söka vård När du söker vård i en annan region får du öppenvård på samma villkor som de som är folkbokförda i den regionen. Men du som kommer från en annan region omfattas inte av vårdgarantin i den region du väljer. När du behöver specialiserad öppenvård kan du behöva remiss.

Vilken akutmottagning ska man åka till?

Du ska söka vård på en akutmottagning om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom. Akutmottagningen finns på ett sjukhus och den är alltid öppen, dygnet runt.

Vad gör en vårdcentral?

Vårdcentralen, som ibland kallas husläkarmottagningen, tar emot både vuxna och barn. Här finns ibland drop-in tider hos läkare och sjuksköterskor och du kan ofta få akuttider samma dag. Du väljer själv vilken vårdcentral du ska gå till, det behöver inte vara den mottagning som ligger närmast ditt hem.

Relaterade inlägg: