Vad krävs för att kunna få skadestånd?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att kunna få skadestånd?

Vad krävs för att kunna få skadestånd?

Vill du begära ersättning bör du ta upp det med polisen i samband med polisanmälan. Åklagaren är i de flesta fall skyldig att hjälpa dig att kräva ersättning vid rättegången, där domstolen beslutar om du har rätt till skadestånd.

Vad ingår i skadestånd?

Ekonomisk kompensation för en inträffad skada. Den som orsakar en skada (den skadevållande) på någon annans person eller egendom ska som huvudregel ersätta denna skada, dvs försätta denna person (den skadelidande) i samma ekonomiska situation som om skadan aldrig hade skett.

Hur räknas skadestånd ut?

Hur beräknas skadeståndet? I princip beräknas ett skadestånd så att den som har drabbats av en skada ska försättas i samma ekonomiska situation som om skadan inte hade inträffat. ... I första hand vänder du dig till den som du anser har orsakat skadan.

Har jag rätt till skadestånd?

Om du har drabbats av en ekonomisk skada som någon annan än du själv har orsakat, kan du ha rätt till skadestånd. Tanken med skadestånd är att den som har drabbats av en ekonomisk skada, på grund av att någon annan har varit vårdslös eller oaktsam, i princip ska försättas i samma läge som innan skadan inträffade.

Relaterade inlägg: