Vad krävs för att få låna ett vapen?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att få låna ett vapen?

Vad krävs för att få låna ett vapen?

Låntagaren ska ha fyllt 18 år. Om innehavet av ett skjutvapen kräver att den enskilde ska ha avlagt skytteprov eller genomgått en viss utbildning eller på annat sätt visat sig vara lämplig att inneha vapnet, får ett sådant vapen lånas ut endast till den som uppfyller samma krav.

Hur länge får man låna ut ett vapen?

Vid självständig utlåning behöver långivaren inte vara närvarande, men det krävs att låntagaren har tillstånd att låna vapnet. Ett självständigt lån får uppgå till maximalt två veckor och ett skriftligt intyg måste skrivas under av båda parter.

Får man låna ut ammunition?

För att inneha ammunition kräver den svenska vapenlagstiftningen att man antingen har ett särskilt tillstånd eller att man har tillstånd att inneha vapen av motsvarande kaliber. Samtidigt är det möjligt att med lånelicens köpa ammunition som passar till det gevär som man har lånat.

Kan man låna vapen utan vapenlicens?

För att självständigt få låna vapen i Sverige krävs det att personen själv innehar tillstånd för samma typ av vapen eller har fått ett tillstånd från Polisen om att låna vapen. Har din son inte licens för klass 1-vapen eller ett tillstånd från Polisen om att låna vapen har han inte rätt att självständigt låna vapnet.

Får man låna ut sitt jaktvapen?

Det kan ju vara så att föräldern är vänsterhänt och barnet högerhänt, eller att det skiljer så mycket i kroppsstorlek att vapnet inte passar. Statligt jaktkort behöver inte längre lösas av den som vid jaktårets början är under 18 år (om han eller hon då inte har eget tillstånd att inneha skjutvapen för jakt).

Vad är Vapenförordningen?

1 § f vapenlagen (1996:67) från lagens bestämmelser om skjutvapen och ammunition. Polismyndigheten får meddela föreskrifter om förvaring av skjutvapen och ammunition vid transitering enligt första stycket. Förordning (2014:1149).

Relaterade inlägg: