Hur vet jag om jag har ensam vårdnad?

Innehållsförteckning

Hur vet jag om jag har ensam vårdnad?

Hur vet jag om jag har ensam vårdnad?

Detta kan ni få genom dom och beslut, de är offentliga och ni har rätt att begära dem. Ni kan även vända er till Skatteverket och uppge barnets personnummer. Skatteverket har uppgifter om vilka som är vårdnadshavare för ett visst barn.

Vad är ensam vårdnad eller enskild vårdnad?

  • Ensam vårdnad, eller enskild vårdnad som det ibland benämns, innebär att endast en av föräldrarna är vårdnadshavare för barnet. Att en förälder har ensam vårdnad är ovanligt. Huvudregeln enligt svensk rätt är att föräldrarna ska ha gemensam vårdnad om sina barn.

Vilka är blanketter för ansökan om ensam vårdnad?

  • Formulär och blanketter för ansökan om ensam vårdnad. Det finns inte några särskilda formulär eller blanketter för ensam vårdnad som en förälder måste fylla i för att ansöka om ensam vårdnad. Som framgått finns det två möjligheter att få ensam vårdnad – genom avtal vilket måste godkännas av socialnämnden eller genom dom från domstol.

Kan föräldrarna ha en ensam vårdnad?

  • Ensam vårdnad när föräldrarna är överens. Är föräldrarna ense om att endast en av dem ska ha vårdnaden har de två alternativ. De kan antingen ingå ett avtal om att en av dem ska ha ensam vårdnad eller vända sig till domstol och begära att en av dem ska beviljas ensam vårdnad.

Relaterade inlägg: