Kan en koncern ha flera moderbolag?

Innehållsförteckning

Kan en koncern ha flera moderbolag?

Kan en koncern ha flera moderbolag?

Istället för att ha all verksamhet i ett bolag kan risken spridas genom att bilda en koncern med flera olika bolag. Man kan då lyfta ut säkra tillgångar (till exempel fastigheter) i ett separat bolag och låta en mer riskfylld verksamhet (till exempel utveckling av patent) ligga i ett separat bolag.

Kan handelsbolag vara moderbolag?

Enligt aktiebolagslagens definition godkänns även svensk- registrerade Europabolag som moderbolag. I årsredovisningslagen kan exempelvis ett handelsbolag eller ett utländskt aktiebolag vara moderföretag.

Hur blir det en koncern?

En koncern är en grupp av företag förenade genom ägande. En koncern består av moder- och dotterföretag. Om ett företag (moderföretaget) äger så många aktier i ett annat bolag att det har mer än hälften av rösterna i det ägda bolaget kallas det sistnämnda för dotterbolag.

Måste ett dotterföretag ha samma redovisningsprinciper som sitt moderföretag?

Om moderföretaget även är ett dotterföretag behöver det i vissa fall inte upprätta en koncernredovisning. Undantaget gäller om moderföretaget, som också är ett dotterföretag, har ett överordnat moderföretag som upprättar koncernredovisning för moderföretaget och dess samtliga dotterföretag.

Är en koncern en juridisk person?

Koncern enligt årsredovisningslagen Enligt årsredovisningslagen är ett företag som är moderföretag och en juridisk person som är dotterföretag tillsammans en koncern (1 kap 4 § ÅRL).

Vilka är skyldiga att upprätta koncernredovisning?

Huvudregeln är att alla moderföretag ska ta fram en koncernredovisning. Det finns tre undantag som gör att ett moderföretag inte behöver upprätta en koncernredovisning. Om moderföretaget inte upprättar en koncernredovisning på grund av något av undantagen ska det finnas en förklaring av det i en not.

Vad krävs för att starta ett aktiebolag?

  • Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats. Du måste ha ett aktiekapital. När du startar ett aktiebolag måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet motsvaras av ett antal aktier som aktieägarna har som bevis för sitt ägarinnehav i bolaget. Aktiekapitalet kan bestå av kontanter eller egendom som är till nytta för ...

Hur fungerar ett aktiebolag?

  • Så fungerar ett aktiebolag. Ett aktiebolag är ett företag där delägarna, alltså aktieägarna, normalt sett inte har ett personligt ansvar för företagets skulder. Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats.

Vad är ett publikt aktiebolag?

  • Ett aktiebolag kan antingen vara privat eller publikt. Ett publikt aktiebolag är ett företag som kan erbjuda aktier på den öppna marknaden. Alla övriga kallas privata aktiebolag. Här går vi igenom några av de största skillnaderna mellan privata och publika aktiebolag.

Vad är betalningsansvaret i ett aktiebolag?

  • Aktieägarnas betalningsansvar. I ett aktiebolag så har aktieägarna inte något betalningsansvar. Det belopp som de har tecknat sina aktier för och som utgör en del eller hela aktiekapitalet är det enda belopp som en aktieägare kan förlora så länge aktieägarna har följt aktiebolagslagen.

Relaterade inlägg: