Vad krävs för att ta lätt mc kort?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att ta lätt mc kort?

Vad krävs för att ta lätt mc kort?

A1 – Lätt motorcykel

  • Du har ett körkortstillstånd.
  • Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här.
  • Du har fyllt 16 år.
  • Du har en giltigt riskutbildning.
  • Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).
  • Du har inget körkort från något annat EES-land.

Vad krävs för att övningsköra a2?

Du har ett körkortstillstånd. Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här. Du har fyllt 18 år. Du har en giltig riskutbildning, eller har körkort för A1 och har genomfört riskutbildning när den behörigheten togs.

När får man börja ta lätt mc kort?

Körkortsbehörigheten A1 ger rätt att köra lätta motorcyklar vars motor har en slagvolym av högst 125 kubikcentimeter, en effekt av högst 11 kilowatt och ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,1 kilowatt/kg. Åldersgränsen för A1 är 16 år.

Måste man ha väst när man övningskör mc?

En mycket vanlig kombination är reflexvästar som har ett tryck på ryggen av en övningskörningsskylt. ... Det finns visserligen inget krav på att reflexväst måste bäras men genom detta syns man tydligare för omgivningen och markerar både framifrån och bakifrån att man övningskör.

Vad krävs för att få övningsköra med personbil?

  • Vid all privat övningskörning krävs att körningen sker under uppsikt av en person som är godkänd som handledare. Det finns inget förbud mot att fler personer är med i bilen. För att få övningsköra ska du. ha fyllt 16 år om du bara ska övningsköra med personbil.

Vad gäller övningskörning med lätt MC och tung MC?

  • För övningskörning med lätt mc, mellanstor mc eller tung mc är reglerna desamma. Det enda som skiljer är åldern då du får börja övningsköra. Läs mer om de olika motorcykelklasserna och åldersgränser här. Alla som övningskör måste först och främst ha ett körkortstillstånd för Grupp 1.

Vilka regler gäller för övningskörning med motorcykel?

  • För övningskörning med lätt mc, mellanstor mc eller tung mc är reglerna desamma. Det enda som skiljer är åldern då du får börja övningsköra. Läs mer om de olika motorcykelklasserna och åldersgränser här. Alla som övningskör måste först och främst ha ett körkortstillstånd för Grupp 1. Läs mer om körkortstillstånd för motorcykel här.

Har du en godkänd handledare för övningskörning?

  • Du måste ha en godkänd handledare för att få övningsköra privat. Handledaren är ansvarig och anses som förare vid övningskörningen. Vid övningskörning med motorcykel i gatutrafik och på landsväg skall den som har uppsikt över körningen följa med som passagerare på fordonet eller själv köra motorcykel.

Relaterade inlägg: