Vad är skillnaden mellan uppsägning och förverkande?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan uppsägning och förverkande?

Vad är skillnaden mellan uppsägning och förverkande?

Uppsägning i förtid, dvs. få sin hyresrätt förverkad. Innebörden av detta är att hyresgästen blir skyldig att flytta direkt utan uppsägningstid. I hyreslagen räknas alla förverkandegrunderna upp, av vilka ovanstående är ett urval. Förverkande är ovanligt eftersom det oftast resulterar i en domstolsprocess.

Vad krävs det för att bli vräkt?

Du kan bli vräkt om du inte betalar hyran i tid Du ska betala hyran senast en vecka efter förfallodatum som avtalats, oavsett om du har fått en inbetalningsavi eller inte. Det är faktiskt din skyldighet, och om du betalar för sent en enda gång är det nog för att du kan bli av med kontraktet.

Kan en hyresvärd säga upp en hyresgäst?

Du som är hyresvärd kan säga upp ett hyresavtal med de uppsägningstider som står i lagen; 12 kap 4 § jordabalken. Uppsägningen ska vara skriftlig. Du ska skriva varför du inte förlänger hyresavtalet. Den skriftliga uppsägningen ska delges hyresgästen.

När ska man vara ute ur lägenheten?

Du ska vara ute ur lägenheten senast klockan 12, första dagen i månaden. Är den dagen en lördag, söndag eller annan helgdag är det första vardagen därefter som gäller som inflyttningsdag.

Vad är det för skillnad mellan att förverka en hyresrätt och säga upp den med sedvanlig uppsägningstid?

Förverkandetvisten rör istället situation då hyrestiden inte utgått, men hyresgästen har förverkat hyresrätten och hyresvärden har därför rätt till omedelbar uppsägning oberoende av den avtalade hyrestiden.

Relaterade inlägg: