Vad menas med näringsinnehåll?

Innehållsförteckning

Vad menas med näringsinnehåll?

Vad menas med näringsinnehåll?

Näringsvärdet anger den mängd näringsämnen som en livsmedelsprodukt innehåller, och är fristående från innehållsdeklarationen. Som standard anges näringsvärden i jämförvärden per 100 gram eller motsvarande. Energi anges vanligen i kilojoule (kJ) och kilokalorier (kcal).

Vad ska en näringsdeklaration innehålla?

Näringsdeklarationen ska placeras synligt på livsmedlets förpackning och innehålla uppgifter om livsmedlets energivärde samt mängden av fett och mättat fett, kolhydrat och sockerarter, protein och salt.

Vilka uppgifter är obligatoriska i näringsdeklaration?

Näringsdeklarationen är obligatorisk, i de flesta fall, men det finns några undantag....Den obligatoriska näringsdeklarationen ska innehålla uppgift om energivärde och mängder av:

  • fett,
  • mättat fett,
  • kolhydrat,
  • sockerarter,
  • protein och.
  • salt.

Hur beräknas näringsvärde?

Det går till så att varje gram fett multipliceras med 37 och varje gram kolhydrat och protein multipliceras med 17. Vill man i stället ha sorten omräknad till kilokalorier multiplicerar man det framräknade talet för kilojoule med 0,239.

Hur får man fram näringsvärde?

I "Livsmedelsdatabasen - sök näringsinnehåll" som nås via Livsmedelsverkets webbplats kan man ta reda på energi och näringsinnehåll i livsmedel. Livsmedelsdatabasen används inom en rad områden till exempel för kostundersökningar, receptberäkningar, kostrådgivning och produktmärkning.

När krävs näringsdeklaration?

Näringsdeklaration (per 100 g eller 100 ml) är obligatoriskt att ange på färdigförpackade livsmedel, med undantag för vissa livsmedel. Se Bilaga V i förordning (EU) nr 1169/2011 om livsmedelsinformation till konsumenterna, den så kallade informationsförordningen.

Hur läser man av näringsvärde?

Ibland anges även mängden per portion men endast som komplement till analysen av 100 g eller 100 ml. Mängden energi som livsmedlet ger. Mäts antingen i kalorier (kcal) eller joule (kJ). Den totala mängden protein som livsmedlet innehåller mätt i gram.

Vilka näringsämnen finns i peppar?

Svartpeppar Grovmalen

  • Innehållsförteckning. Svartpeppar.
  • Bra att veta. Obs, förändringar i produkternas innehåll kan ske.
  • Näringsinnehåll. Energi 1158 kJ, Energi 276 kcal, Fett 3.3 g, Varav mättat fett 1.4 g, Kolhydrat 39 g, Varav sockerarter 0.6 g, Fiber 25 g, Protein 10 g, Motsvarande salt 0.05 g.
  • Relaterat.

Relaterade inlägg: