Vad krävs för att vinna Nobelpris?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att vinna Nobelpris?

Vad krävs för att vinna Nobelpris?

Nobelkommittén är noga med att man inte får priset för sin livsgärning eller sitt samlade vetenskapliga arbete. Det är upptäckten, inte personen, som belönas. En förklaring är att det i Alfred Nobels testamente står att ett Nobelpris inte får tas tillbaka. Det gör att man måste vara säker på att upptäckten är korrekt.

Hur många kvinnor har vunnit Nobelpriset i litteratur?

Fjorton kvinnor har mottagit Nobelpriset i litteratur sedan starten 1901. Då årets Nobelpris i litteratur inte blir av ges istället de 14 kvinnliga Nobelpristagarna ut igen med var sitt verk i en gemensam stor satsning. Böckernas omslag är designade av konstnären Kristin Lidström.

Hur många män har fått Nobelpris i litteratur?

13 kvinnor – och 98 män har fått priset.

Vilka svenska kvinnor har fått Nobelpriset i litteratur?

NobelprisetKvinnorna och Nobelpriset Curie skulle få ännu ett Nobelpris och dessutom fick även hennes dotter Nobelpris i kemi. Endast två svenska kvinnor har fått Nobelpris, författaren Selma Lagerlöf som fick litteraturpriset och politikern Alva Myrdal som fick fredspriset.

Hur många kvinnor har fått Nobelpriset i ekonomi?

En kvinna och 80 män har fått priset. Riksbankens ekonomipris till minnet av Alfred Nobel har delats ut sedan den svenska centralbankens 300-årsjubileum 1969. Bland de 81 pristagarna hittills är en kvinna, Elinor Ostrom, som fick dela priset med Oliver Williamson 2009.

Relaterade inlägg: