Hur får man Ecy-certifikat?

Innehållsförteckning

Hur får man Ecy-certifikat?

Hur får man Ecy-certifikat?

Bakgrund. Om du är nyanställd och har en gymnasieutbildning registrerar din arbetsgivare dig som lärling. Om du är nyanställd och har en vuxenutbildning registrerar din arbetsgivare dig som lärling. Du som fått anställning inom Installationsavtalets kollektivavtal kan vara behörig att söka ECY-certifikat.

Måste man ha Ecy-certifikat?

ECY-certifikat eller Auktorisation Fördelarna med ECY-certifikat är flera men du kan jobba som elektriker utan att ha ett certifikat. En annan form av bevis på din kompetens är Auktorisation från Elsäkerhetsverket.

Hur får man elektriker certifikat?

Om man vill bli elinstallatör måste man ansöka om en auktorisation hos Elsäkerhetsverket. För att en auktorisation ställs ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet. Kraven regleras i Elsäkerhetsverkets auktorisationsföreskrifter ELSÄK-FS 2017:4.

Vem utfärdar elektriker certifikat?

Ett ECY-certifikat är ett certifikat som utfärdas av Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY), som visar att du uppfyller de krav som ställs enligt kollektivavtal mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).

Får man jobba som elektriker utan utbildning?

För att jobba som elektriker behöver du egentligen ingen utbildning alls, så länge du arbetar under en ansvarig elektriker som godkänner vad du gör. Den ansvariga elektrikern behöver ha AB, ABH eller ABL beroende på spänningen. AB = Allmän Behörighet. Får utföra allt arbete både under och över 1000V.

Relaterade inlägg: