Hur stiftas en lag Lawline?

Innehållsförteckning

Hur stiftas en lag Lawline?

Hur stiftas en lag Lawline?

Lagarna stiftas av riksdagen, vårt högsta beslutsfattande organ i Sverige. För att ett lagförslag ska gå igenom krävs det att minst hälften av riksdagsledamöterna som avlägger en röst röstar för förslaget. Förslag om ändring av lag eller ny lag ges främst in av regeringen, lagförslagen kallas då för propositioner.

Varför tar det så lång tid att ändra en grundlag?

Grundlagarna är svårare att ändra än andra lagar. Det ska finnas tid för eftertanke och konsekvenserna av en grundlagsändring måste vara extra genomtänkta. Tanken är att skydda demokratin. Riksdagen ska inte kunna fatta förhastade beslut som till exempel begränsar människors fri- och rättigheter.

Vem kan lämna in en motion?

Följdmotion är en motion som lämnats på grund av någon annans förslag. Exempelvis kan svenska riksdagsledamöter lämna följdmotioner på regeringens propositioner.

Hur lång tid har Lagrådet på sig?

Lagrådets ledamöter har i en särskild lag fått rätt till tre månaders ledighet om året.

Varför är det svårt att ändra en grundlag?

Svårare att ändra än vanlig lag Tanken är att skydda demokratin. Riksdagen ska inte kunna fatta förhastade beslut som till exempel begränsar människors fri- och rättigheter. För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten.

Relaterade inlägg: