Vad betyder Lummel?

Innehållsförteckning

Vad betyder Lummel?

Vad betyder Lummel?

Det är växter som förökar sig med hjälp av sporer istället för med frön. Det finns nio olika arter av lummer i Sverige, till exempel revlummer och mattlummer. Lummer har som så många andra växter olika lokala namn till exempel futt och rävgräs.

Vad används lummer till?

Nikt användes också direkt för att pudra sårytor och på så vis påskynda läkningen. Men nikt hade sin betydelse också i mer festliga sammanhang. Det brinner explosionsartat utan rökutveckling vilket utnyttjades till bl a till blixteffekter på teatrarna.

Är Lummel fridlyst?

Lummer växer mycket långsamt och har därför tagit skada av den insamling som tidigare har förekommit. Alla arter är numera fridlysta i hela landet mot uppgrävning samt plockning för försäljning. ... I Blekinge län är det också för- bjudet att plocka vissa andra lummer arter.

Är mattlummer fridlyst?

Fridlyst art Lummerväxter: samtliga arter av släktet Lycopodium är fridlysta enligt 8 § i Blekinge län och samtliga arter av familjen Lycopodiaceae är fridlysta enligt 9 § i hela landet.

Vart växer Revlummer?

Den trivs i mossiga barrskogar och växer i långa, krypande revor med upprätta skott. Revlummer och släktingen mattlummer är populära som dekorationer då de behåller sin grönska även som torra. Revlummern sprider sig med sporer som sitter i axlika samlingar i spetsen på de upprätta skotten.

Hur fort växer Lummer?

Lumrar växer långsamt, omkring 1-2 decimeter per år, eller ännu mindre i nordligaste Sverige. De förökar sig också långsamt, med en underjordisk generation av centimeterstora existenser som kallas gametofyter. Från en generation av sporer till nästa kan det ta 20 år.

Vad betyder NIKT?

Nikt[redigera | redigera wikitext] Nikt är sporerna från lummerväxter, främst släktet Lycopodium. I insamlad form är det ett finkornigt, något fett, ljusgult pulver. Ofta var det nikt ifrån mattlummer (Lycopodium clavatum) som man insamlade.

Får man plocka ormbunkar?

De utgörs av arter av blomväxter, ormbunkar, lummer-, fräken- och barrväxter. För vilt levande exemplar av i förteckningen nedan angivna arter är det förbjudet att: ... Fridlysningen gäller i hela landet förutom för de arter där annat anges.

När växer ormbunkar?

Ormbunkar är fantastiska till att mjuka upp med ett långt skönhetsvärde. Det finns sorter för alla lägen. Våren är den enda tid det kan se lite kalt ut innan ormbunkarna kommer igång. Därför är de perfekta att komplettera med vårblommande lökar så är det fint hela året.

Relaterade inlägg: