Vad kan man göra åt benskörhet?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra åt benskörhet?

Vad kan man göra åt benskörhet?

Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av kroppens skelett är rubbad, så att mer ben bryts ner än vad som återbildas. Sjukdomen är vanligast hos den som är i klimakteriet. Det beror på minskad mängd av könshormonet östrogen. Benskörhet brukar även kallas osteoporos.

Hur allvarligt är benskörhet?

Benskörhet är en skelettsjukdom som innebär att tätheten och den mikroskopiska strukturen i benvävnaden har blivit försämrad. Sammantaget gör det att skelettet blir skörare och håller sämre, vilket ger en ökad risk för frakturer (benbrott) och sprickor även vid låg belastning.

Vilka är symtomen vid benskörhet?

Vilka symtom drabbas man av vid osteoporos? Benskörhet i sig gör inte ont, patienten märker inte att skelettet långsamt försvagas. Det är först när frakturen uppstår som tillståndet blir manifest. Till de vanligaste frakturerna hör kotkompressioner, höftfrakturer samt handledsfrakturer.

Vad ska man äta om man har benskörhet?

Kalcium och D-vitamin används både förebyggande mot benskörhet och som tillägg till annan behandling mot benskörhet. Kalcium är nödvändigt för att kroppen ska kunna bilda nytt ben och det behövs D-vitamin för att kroppen effektivt ska kunna ta upp kalcium från tarmen.

Hur kollar man benskörhet?

Den vanligaste metoden att mäta bentäthet är en form av röntgenteknik som kallas DEXA. Vid undersökningen mäts bentätheten på ett eller två ställen på skelettet, till exempel höften eller ländryggen. Sedan jämförs ditt mätvärde med normalvärdet i den åldersgrupp som du tillhör.

Hur länge ska man äta medicin mot benskörhet?

Du kan få teriparatid om du har mycket hög risk för benbrott. Då har du oftast flera sammanpressade ryggkotor och mycket låg bentäthet. Du tar läkemedlet som en spruta en gång om dagen. Behandlingstiden är som längst två år och därefter fortsätter behandlingen med en bisfosfonat eller denosumab.

Hur undersöker man benskörhet?

Bentäthetsmätning är en undersökning som visar om du har benskörhet, något som ökar risken för benbrott. En anledning till mätningen kan vara att se och följa hur du påverkas av läkemedelsbehandling vid benskörhet. Bentätheten mäts med hjälp av röntgen för att se hur tätt skelettet är.

Vad ska man äta om man har Kalciumbrist?

Kalcium finns i de flesta livsmedel. Allra mest finns i mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium.

Vilken vitamin är bra för ben?

D-VITAMIN HJÄLPER TILL ATT FÖRHINDRA BENSKÖRHET För att det ska hålla sig starkt sker en ständig nedbrytning och uppbyggnad av benmassa. Vid benskörhet är nedbrytningen större än uppbyggnaden, vilket ger ett allt skörare skelett. Uppbyggnaden är beroende av bland annat tillräcklig mängd kalcium.

Hur lång tid tar Bentäthetsmätning?

Mätningen tar 15–30 minuter.

Relaterade inlägg: