Vad krävs för giltig pant?

Innehållsförteckning

Vad krävs för giltig pant?

Vad krävs för giltig pant?

Enligt 6 kap 2 § jordabalken upplåtes panträtten genom att fastighetsägaren överlämnar pantbrevet som pant för en fordring. Pantbrevet måste alltså ha kommit i din besittning för att du ska ha en giltig panträtt som säkerhet för återbetalning av lånet du gett.

Vad krävs att pantsättaren ska göra med pant av lös egendom?

För att giltig pantsättning ska kunna ske av lös egendom krävs att "tradition" har skett av pantegendomen, handelsbalken 10 kap. 1 § ( här ). Detta innebär, i klarspråk, att den som vill pantsätta lös egendom måste lämna över egendomen till panthavaren.

Kan pantsättning preskriberas?

Konsumentfordringar preskriberas efter tre år om inte preskriptionen avbryts dessförinnan. Den treåriga preskriptionstiden gäller dock inte lån som grundar sig på löpande skuldebrev, alltså skuldebrev ställda till innehavare eller viss man eller order – då gäller en preskriptionstid på 10 år.

Måste sambo godkänna pantsättning?

En bostadsrätt kan pantsättas hur många gånger som helst och föreningen kan aldrig neka en medlem att pantsätta sin lägenhet. Bostadsrättshavarens make/maka, registrerade partner eller sambo måste godkänna pantsättningen om det är deras gemensamma bostad. I annat fall är pantsättningen inte giltig fullt ut.

Vilken preskriptionstid gäller för Konsumentfordran på näringsidkare?

Preskriptionstiden är dock tre år för fordran mot en konsument, om fordringen avser en vara, tjänst eller annan nyttighet som en näringsidkare i sin yrkesmässiga verksamhet har tillhandahållit konsumenten för huvudsakligen enskilt bruk.

Relaterade inlägg: