Vad händer vid en fusion?

Innehållsförteckning

Vad händer vid en fusion?

Vad händer vid en fusion?

Fusion innebär att ett eller flera aktiebolags samtliga tillgångar och skulder tas över av ett annat aktiebolag. När fusionen är klar upplöses det överlåtande bolaget utan likvidation.

Vad är det som gör att energi frigörs vid fusion?

Fusion sker då lätta ämnen, till exempel vätekärnor, smälter samman till tyngre ämnen, samtidigt som enorma mängder energi frigörs. För att detta skall kunna ske krävs extremt höga temperaturer och tryck. I solen och stjärnorna gör starka gravitationskrafter det enkelt för fusion att ske naturligt.

Vem beslutar om fusion?

Det är styrelsen i respektive bolag som fattar beslut om fusion och därefter upprättar de en gemensam fusionsplan som ska innehålla villkoren för fusionen. Aktieägarna måste godkänna fusionsplanen för att den ska gälla.

Vad är en omvänd fusion?

  • Omvänd fusion. Ett sätt att slå samman företag är att låta ägaren gå upp i det ägda, exempelvis att ett moderföretag överlåter sin verksamhet till dotterföretaget mot aktier i dotterföretaget och att moderföretaget därefter likvideras. Det kallas omvänd fusion. Se även likvidation, aktier – utdelning och ägarskifte.

Vad är en fusionsplan?

  • En fusionsplan är ett avtal mellan de aktiebolag som deltar i en fusion. Den ska innehålla de villkor som ska gälla för fusionen mellan dessa aktiebolag. Styrelserna för de aktiebolag som deltar i en fusion ska upprätta en gemensam fusionsplan. Den är ett förslag till aktiebolagens ägare om att genomföra en fusion.

Vad innebär en fusion av aktiebolag?

  • Vad innebär en fusion av aktiebolag? En fusion innebär att två eller flera aktiebolag går samman varvid samtliga tillgångar och skulder överförs på ett av bolagen, samtidigt som överlåtande bolag upplöses. En fusion kan innebära en risk för bolagens borgenärer:

Relaterade inlägg: