Vem kan ansöka om företagsrekonstruktion?

Innehållsförteckning

Vem kan ansöka om företagsrekonstruktion?

Vem kan ansöka om företagsrekonstruktion?

Den som företaget har skulder till kan också ansöka om rekonstruktion av företaget, men företaget måste gå med på det. Lagen om företagsrekonstruktion gäller för näringsidkare. En näringsidkare är någon som driver en yrkesmässig verksamhet av ekonomisk natur.

Varför en företagsrekonstruktion?

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men möjlighet att på sikt överleva. Företaget skyddas mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att ombilda och återuppbygga sin verksamhet.

Vad händer efter rekonstruktion?

Rekonstruktörens uppdrag avslutas Om rekonstruktören förfogat över företagets pengar på ett så kallat klientmedelskonto ska kontot stängas och pengarna återföras till företaget. Om företagets bank spärrat företagets egna konton och betalkort under rekonstruktionen kan dessa nu öppnas.

Hur ansöker man om företagsrekonstruktion?

Om du ansöker om rekonstruktion för ditt eget företag ska tingsrätten genast pröva ansökan. Om du som borgenär ansöker om att ett annat företag ska rekonstrueras får företagets ställföreträdare först yttra sig. Om företaget, även kallad gäldenären, går med på rekonstruktionen prövar tingsrätten ansökan.

Relaterade inlägg: