Vad gör en målsägarbiträde?

Innehållsförteckning

Vad gör en målsägarbiträde?

Vad gör en målsägarbiträde?

I vissa fall kan domstolen utse ett målsägandebiträde som hjälper dig, ofta en advokat. Målsägandebiträdet ska ta tillvara dina intressen som brottsoffer. Det kan till exempel innebära hjälp med att kräva skadestånd om inte åklagaren gör det.

Vem ansöker om målsägandebiträde?

Under rättegången kallas brottsoffret för målsägande. Åklagaren kan ansöka hos domstolen om målsägandebiträde, en advokat som ska tillvarata målsägandens intresse i domstolen.

Har målsägande en advokat?

Den som har blivit utsatt för ett brott kallas för målsägande. ... Ett målsägande kan vara en advokat eller en biträdande jurist, och har till uppgift att tillvarata den målsägandes intressen under rättegången och även föra talan om enskilt anspråk, dvs skadestånd, om domstolen inte gör det.

Vad är skillnad mellan målsägandebiträde och advokat?

Den som har blivit utsatt för brott, det vill säga är målsägande i ett brottmål, har i vissa fall rätt till ett målsägandebiträde. Ett målsägandebiträde är ofta en advokat men kan också vara en erfaren jurist som arbetar vid en advokatbyrå.

Får man välja målsägandebiträde?

Det kostar dig ingenting – det är staten som betalar ett målsägandebiträde. Du har alltid rätt att önska den advokat eller jurist som du vill ska förordnas.

Måste målsägandebiträde vara advokat?

1 § i den lagen anger att ett målsägandebiträde bl. ... Gällande vem som kan bli målsägandebiträde så hänvisar den paragrafen till 26 § rättshjälpslagen, som i sin tur anger att det ska vara en advokat, biträdande jurist eller annan lämplig person. Målsäganden har också rätt att själv föreslå en person till uppdraget.

Relaterade inlägg: