Vad är Olp?

Innehållsförteckning

Vad är Olp?

Vad är Olp?

Utslagen kommer oftast på händerna, handlederna, fotlederna eller underbenen, men kan även finnas i munnen och i underlivet. Oftast försvinner utslagen av sig själv. Sjukdomen är ofarlig och smittar inte. När utslagen finns i munnen kallas de oral lichen planus, eller OLP.

Hur yttrar sig lichen?

Symtom på oral lichen planus De kan se ut som vita strimmor som ibland går ihop och bildar ett vitt nät. Det kan också se ut som små knutor eller stora, platta blåsor. Utslagen kan vara röda och såriga, och då kan det kännas obehagligt i munnen när du dricker något varmt, äter frukt eller äter stark mat.

Vad är Lichenoid inflammation?

Tillstånd där det förekommer vävnadsskada i undre epidermis tillsammans med inflammatoriska infiltrat i papillärhuden, vilket stör kontakten mellan epidermis och dermis.

Varför får man lichen?

Orsaken till sjukdomen är okänd. Lichen sclerosus innebär en liten ökad risk för cancer i de yttre könsorganen, men det är ovanligt. Risken minskar om sjukdomen behandlas. Lichen sclerosus är vanligast hos kvinnor men förekommer även hos män och barn.

Kan man ha lichen i munnen?

Lichen planus är en kronisk, inflammatorisk hud- och slemhinnesjukdom, vars orsak är okänd. På munslemhinnan förekommer lichen hos ca 2 % av befolkningen, och är ca tio gånger vanligare än hud-lichen. Behandlingen är symptomatisk.

Kan lichen smitta?

Huden som drabbas får en vitaktig färg, kan bli förtjockad och det kan uppstå sprickor. Hudsjukdomen förekommer hos båda könen och i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor i medelåldern. Lichen sclerosus är en hudåkomma och smittar inte. Svår klåda som ofta är värst kvällar och nätter.

Är lichen planus ärftligt?

Orsak till lichen sclerosus Ett överaktivt immunsystem och en obalans i hormonnivåerna kan spela in. Ärftlighet tycks också ha betydelse. Sjukdomen är inte smittsam och kan inte spridas vid sex. Det finns viss koppling mellan lichen sclerosus och cancer i de yttre könsorganen.

Relaterade inlägg: