Vad är en standard språk?

Innehållsförteckning

Vad är en standard språk?

Vad är en standard språk?

Standardspråket är den variant av huvudspråket som används i officiella sammanhang och som ligger till grund för skriftspråket. Ett lands nationalspråk, till exempel det svenska språket, är standardiserat och normerat i både tal och skrift.

Vad menas med standardsvenska?

Standardsvenska är det skriftspråk man använder till exempel i jobbet eller i kontakter med myndigheter. ... Vi kallar det skriftspråket för standardsvenska. Det finns också en mängd texter som skrivs med ett mer personligt uttryck.

Vad är typiskt för rikssvenska?

Rikssvenska har ord och ordformer från olika dialekter, eftersom adeln flyttade in till huvudstaden från olika platser runt om på landsbygden och därmed bidrog till ett blandat språk. Till exempel heter det på rikssvenska smör, där den uppländska formen har vunnit, och inte smjör som det kan heta på dialekt.

Vad är egentligen rikssvenska?

Rikssvenska (eller standardsvenska) är den svenska språkliga varietet som, till skillnad från dialekter, inte kan kopplas till någon bestämd del av det svenska språkområdet. Man kan tala om både ett skriftligt standardspråk och ett talat standardspråk.

Vad är Standardnorm?

Vad innebär standardspråk eller standardnorm? Långa traditioner om hur man ska tala och skriva och det är det som man lär ut i skolan.

Vad är utjämnad dialekt?

Regional/utjämnad dialekt skiljer sig tydligt från standardspråket men inte så mycket att det behöver textas i tv. När man hör någon som talar göteborgska, stockholmska, skånska, västgötska eller värmländska rör det sig om utjämnad dialekt.

Vad är typiskt för Sydsvenska mål?

Sydsvenska mål pratas i Skåne, Småland, Blekinge och södra Halland. Eftersom Skåne var danskt ända till 1658 har dialekten påverkats av danskan, en del ord påminner inte om svenskan alls. Potatis kan till exempel kallas pantofflor eller päror. Det som är mest känt för sydsvenska mål är deras skorrade r.

Vad är typiskt för Nusvenskan?

Nusvenska är den svenska som talas och skrivs sedan sekelskiftet 1900. Man brukar koppla August Strindbergs verk till början av den nusvenska epoken. 1900-talet kännetecknas språkligt av att ett standardspråk, "rikssvenska", blir allt vanligare beroende huvudsakligen på masskommunikation genom radio och TV.

Var kommer Rikssvenskan?

Någon exakt definition av vad rikssvenska är går inte att finna, men dess ursprung går att spåra. På 1600-talet började ett gemensamt talspråk växa fram bland den bildade samhällsklassen i Stockholm, som till stor del bestod av inflyttad adel.

Relaterade inlägg: