Vad är en västerländsk demokrati?

Innehållsförteckning

Vad är en västerländsk demokrati?

Vad är en västerländsk demokrati?

I den så kallade västerländska demokratin inbegrips alla samhällsgrupper i begreppet "folk". ... Från det klassiska Grekland och fram till slutet av 1700-talet förknippades demokrati med folkets direkta deltagande i den politiska beslutsprocessen, idag kallat direktdemokrati.

Vad är det för skillnad mellan en demokrati och en diktatur?

Skillnaden är att i en diktatur får man inte tycka eller tro som man vill. Man får inte kritisera eller granska de som bestämmer i landet. ... Sverige, brukar man säga, är en demokrati, motsatsen till diktatur. Här får man tycka vad man vill och folket får vara med och välja vilka som ska styra landet.

Vad kallas total diktatur?

Totalitarism är ett politiskt system i vilket en stat endast tillåter ett maktägande parti och att detta parti ser sig självt som staten.

Vad är politisk demokrati?

  • Politisk demokrati är ett styrelseskick som garanterar ett minimum av demokratiska rättigheter såsom allmän rösträtt och rätt till juridisk prövning. Politisk demokrati är frånvaron av diktatur.

Vad betyder ordet demokrati?

  • Ordet demokrati kommer från grekiskan och betyder ungefär "folkstyre". Frågor om demokrati har diskuterats i flera tusen år, men det finns ingen definition av begreppet som alla i världen skulle hålla med om. Bland annat beror det på att demokrati är något som ständigt utvecklas och förändras.

Vad är två vanliga former av demokrati?

  • Två vanliga former av demokrati: Direkt demokrati = Folket får vara med och bestämma om nästan alla politiska beslut. Indirekt demokrati = Kallas även för representativ demokrati. Vi väljer politiker som representerar oss och beslutar för oss. Detta måste vi kräva av demokratin: Yttrande- och tryckfrihet.

Hur ska demokratin fungera i ett land?

  • För att demokratin i ett land ska fungera krävs att landets invånare engagerar sig och deltar i demokratin. Demokratin blir stark när så många som möjligt röstar i de allmänna valen, men också av sådant som att människor går med i ideella föreningar eller deltar i politiska diskussioner med vänner och kollegor.

Relaterade inlägg: