Vad krävs för att en smitta ska kunna spridas?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att en smitta ska kunna spridas?

Vad krävs för att en smitta ska kunna spridas?

Detta kan ske med händer, kläder eller föremål (utrustning, sängbord, dörrhandtag med mera) som är förorenade med smittämnen från hud, sår, luftvägar, kräkning, urin eller avföring. Så sprids till exempel många virusinfektioner samt hud- och tarmbakterier, inklusive multiresistenta bakterier.

Hur smittspridning kan ske och förhindras?

Den grundläggande principen för att förebygga smittspridning är att bryta smittvägen och på så sätt hindra smittämnet att ta sig från smittkällan till en ny mottaglig person genom att tillämpa basala hygienrutiner. Smittvägarna bryts mest effektivt genom att hålla god personlig hygien, särskild vad gäller händerna.

Hur kan du som undersköterska förhindra smittspridning på din arbetsplats?

De viktigaste åtgärderna för att minska risken för vårdrelaterade infektioner och förebygga smittspridning är att arbeta efter de basala hygienrutinerna. Dessa omfattar handhygien, bruk av handskar och skyddskläder och ska tilllämpas i alla vård- och undersökningssituationer av samtlig vårdpersonal.

Hur kan man förhindra bakterietillväxt?

Den viktigaste metoden att hämma eller förhindra att mikrober förökar sig i livsmedlen är att hålla tillräckligt höga eller låga temperaturer. Tillräcklig upphettning förintar mikroberna. En tillräckligt låg temperatur hämmar mikrobernas tillväxt, men förintar dem inte.

Relaterade inlägg: