Vad är borgare medeltiden?

Innehållsförteckning

Vad är borgare medeltiden?

Vad är borgare medeltiden?

borgare (fornsvenska borghare, troligen av medellågtyska borgere 'stadsbo', en bildning till borg, alltså ursprungligen: 'borginvånare'), ursprungligen invånare i en stad, senare person tillhörig en särskild klass i samhället.

Vad är hantverkare på medeltiden?

Under medeltiden började hantverksyrkena i städerna att organisera sig i skrån som var en slags sammanslutningar eller föreningar av hantverkare. Varje hantverksyrke hade sitt skrå. I Sverige uppstod det ett system med lärlingar och mästare.

Vad gör en borgare?

Borgare kallades de som ägnade sig åt hantverk och handel, och som ägde en del i en stad, ett så kallat burskap. Borgarna var tvungna att betala skatt till staden och delta i brandskydd, nattvakt och försvar. De hade också skyldighet att göra krigstjänst åt kungamakten. Många städer växte upp under medeltiden.

Hur levde borgare på frihetstiden?

Det kunde vara burskapsägande borgare, det vill säga de som hade laglig rätt att utöva yrke i staden, och magistratspersoner. Borgarståndet hade drygt 80 riksdagsmän från olika städer, beroende på hur stora städerna var. Talman i riksdagen var en av Stockholms borgmästare.

Relaterade inlägg: