Vilken växtbelysning ska man ha?

Innehållsförteckning

Vilken växtbelysning ska man ha?

Vilken växtbelysning ska man ha?

Vilket slags ljus är lämpligt för växter? Vanliga LED-lampor funkar bra som växtbelysning eftersom de producerar det ljus som är lämpligt för växterna och avger inte så mycket värme. Växter drar även nytta av vanlig belysning, men med en extra LED-lampa över växten blir effekten mycket bättre.

Hur många watt växtbelysning?

Ledbelysning förbrukar även mindre energi än vanliga lysrör. Räkna med att du behöver minst 100 Watt/kvadratmeter odlingsyta. T ex 2×24 Watt lysrör räcker bra för den yta de belyser men eftersom lysrör åldras kan det vara bra att välja högre effekt, t ex 2×36 Watt eller 2×54 Watt.

Hur många lumen behövs för växter?

Hur mycket ljus krävs för att det ska växa? För att du ska få någon tillväxt krävs minst 1600 lux eller 30 uMol (PPFD). Sticklingar klarar sig på mindre i början, men de flesta växter kräver mer, helst fruktsättande. Det är därför det är mer eller mindre omöjligt att odla något inomhus utan växtbelysning på vintern.

Vilken färg växtbelysning?

Lysrör för växtbelysning De passar i en vanlig sockel (E27) och kan användas i alla armaturer där de får plats. De lysrör vi rekommenderar för växter har en färgtemperaturen på 6500 kelvin. Det ger ett kallt, vitt ljus som lämpar sig för uppdrivning av växter.

Är Ikeas Växtlampa bra?

Enligt Karl-Johan Bergstrand behöver man till att börja med inte ha någon särskild växtlampa. Så länge det är vitt ljus går det lika bra med LED-lampor eller lysrör från Ikea. ... – Cirka tjugo centimeter från växten är ett bra avstånd för lampan.

Vilket lysrör till växter?

För lysrör som används för odling och tillskottsljus för växter rekommenderas en ljustemperatur på 6400-6500 Kelvin (ibland står det istället en ILCOS-kod på lampan. Den ska vara 860-865). Det är ett kallvitt ljus som innehåller många av de våglängder växterna tar upp.

Relaterade inlägg: