Vad är nackuppklarning?

Innehållsförteckning

Vad är nackuppklarning?

Vad är nackuppklarning?

Bred nackspalt I den första screeningultraljudsundersökningen kan bredden på fostrets nackspalt mätas. Om nackspalten är 3 mm eller bredare, talar man om bred nackspalt. Det betyder att fostret har förhöjd risk att ha en kromosom- eller strukturavvikelse. Ju bredare nackspalten är, desto större är risken för avvikelse.

Vad är ett NUPP test?

Ett nackuppklaringstest eller NUPP är en ultraljudsundersökning vid graviditet för att avgöra om ett foster har ökad risk att ha strukturella kromosomavvikelser som till exempel Downs syndrom. Testet går ut på att mäta vätskespalten i fostrets nackregion när det är 11-13 veckor gammalt.

Kan man se om barnet har Downs syndrom på ultraljud?

Ultraljudsundersökning i graviditetsvecka 18-20 kan påvisa ungefär hälften av alla allvarliga missbildningar hos fostret. KUB visar sannolikheten för att fostret har Downs syndrom, Edwards syndrom eller Pataus syndrom.

Hur räknar man ut KUB test?

En ultraljudsundersökning där man mäter bredden av en vätskefylld spalt i nacken på fostret (nackuppklarningsmätning) utförs därefter i graviditetsvecka 11+3 - 13+6. Resultatet av dessa undersökningar vägs samman med ålder och graviditetslängd till ett resultat som anger sannolikheten för att fostret har en trisomi.

Vad kan man få för resultat på kub?

KUB står för Kombinerat Ultraljud och Blodprov. KUB-testet visar sannolikheten för att fostret har någon kromosomavvikelse som t ex Downs syndrom. Även två andra kromosomavvikelser, trisomi 13 och 18 kan upptäckas. Provet ger däremot inte säkra besked, eftersom det endast är sannolikheten för avvikelser som mäts.

När kan man göra NUPP test?

NIPT erbjuds framförallt gravida kvinnor som har gjort ett kombinerat ultraljud och blodprov-test, ett så kallat KUB-test, och har erhållit en hög risk, 1/200 eller högre, för trisomi 13,18 och/eller 21. NIPT kan göras från graviditetsvecka 10 + 0.

Vad kan man upptäcka med fosterdiagnostik?

Genom fosterdiagnostik kan vissa missbildningar, kromosomavvikelser och ärftliga medfödda sjukdomar upptäckas.

  • Missbildningar. Av de allvarligaste sjukdomarna som kan förekomma hos ett foster utgör missbildningar minst hälften. ...
  • Kromosomavvikelser. ...
  • Ärftliga medfödda sjukdomar.

Hur vet man om barnet har Downs syndrom?

Upptäckt och diagnos Att barnet har Downs syndrom upptäcks ofta direkt efter förlossningen. Genom ett blodprov från barnet kan en diagnos ställas. Ibland är diagnosen känd redan innan förlossningen, genom till exempel ett fostervattenprov.

Relaterade inlägg: