Vad är Finjord?

Innehållsförteckning

Vad är Finjord?

Vad är Finjord?

Leror har (bortsett från moränleror) avsatts som sediment på botten av hav eller insjöar. Det är en jordart som innehåller mer än 40 viktprocent finjord* och där minst 40 procent av finjorden utgörs av lerpartiklar. ... I naturfuktigt tillstånd har leran ofta en plastisk konsistens.

Vilken jordart består till stor del av lera?

I de flesta delar av Sverige är morän den äldsta jordarten och ligger direkt på berggrunden. Moränjordar består oftast av kantigt material som innehåller en blandning av alla kornstorlekar, från lerpartiklar upp till jättelika block. I stora delar av Sverige domineras moränen av sand och silt.

Vad är ett Rullprov?

Rull- och skakprov Ofta används endast en jordsond (den kallas också jägmästarkrycka), och den ger oftast ett alltför litet prov för att kunna bedöma en moräns lämplighet som vägbyggnadsmaterial.

Hur ser silt ut?

Kännetecken. Silt kan i vått tillstånd kännas igen om man rullar ihop fuktat material till en boll och skakar på det. Om det då bildas vatten på ytan är det silt (skakprov). Utrullningsprov är en annan metod.

Är Mjölfin jordart MOIG?

jordart bestående av nästan mjölfin sand (ofta något uppblandad med lera l. ... om sand med en medeldiameter hos kornen av 0.2—0.02 mm; förr äv. om murbruk o. d. (huvudsakligen) bestående av dylik fin sand; jfr FIM, MJUNA o. MJÄLA, sbst.

Relaterade inlägg: